Hogyan válasszunk alkalomhoz illő bort?

A borválasztás egyszerre izgalmas kaland, de nehéz feladat is, hiszen ma már olyan sokféle nedű között válogathatunk, hogy könnyen a bőség zavarával találhatjuk szembe magunkat. A döntést azonban nagyban segítheti, ha figyelembe veszünk pár alapvető szempontot, amely iránymutatást ad az aktuális alkalmat, társaságot, célt figyelembe véve. Nézzük, milyen jó tanácsok adnak támaszt abban, hogy a lehető legtökéletesebb bor kerüljön az asztalra!

LakóhelyemPR cikk2022. 10. 19. szerda2022. 10. 19.
Hogyan válasszunk alkalomhoz illő bort?

Gondolhatnánk, a borválasztás ma már egyszerű feladat, hiszen a laikusok számára is rengeteg információ elérhető azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent a jó bor. Mivel azonban maga a borpiac egyre több és több versenytársat kínál, mégsem olyan egyszerű a választás. Az alábbiakban néhány tippet adunk azzal kapcsolatban, hogy mégis mi segíthet a döntésben.

A szüreteléstől a címkéig

A borválasztást kezdhetjük abból a megközelítésből, hogy honnan származik, illetve milyen fajta a nedű, amely a poharunkba kerül. Ennek jegyében kétféle irány adott: a klasszikus, valamint a modern felfogás. Előbbi a földrajzi helyet veszi figyelembe és a legrégebbi, hagyományos borvidékek között keresgél, mint a francia borvidék vagy Ausztrália.

A modern felfogás alapján a legelismertebb szőlőfajták számbavétele az első lépés: ezek pedig a Merlot, a Pinot Noir, a Cabernet Sauvignon, a Chardonnay és a Sauvignon Blanc. Persze ahhoz, hogy a termények nevéhez ízt is tudjunk társítani, érdemes mindegyikkel megismerkedni: a legjobb helyszín pedig erre egy vacsorával egybekötött borkóstoló, ahol megtapasztalhatjuk, mely szőlőfajta ízei állnak hozzánk a legközelebb.

Amennyiben bizonyos pincészet termékeiből válogatunk, érdemes figyelembe venni a szüretelés dátumát, ugyanis ez alapjában befolyásolja a bor minőségét. Ne legyünk szégyenlősek: ha van rá lehetőségünk, nyugodtan kérdezzünk a borászat munkatársaitól azzal kapcsolatban, hogy milyen cukortartalom, érettségi fok jellemezte a szőlőt. Érdemes tudni, hogy a fehér- vagy rozéboroknak, amelyek könnyebb nedűnek számítanak, nem tesz jót a túlérettség. Ezzel szemben a vörös, testesebb borok esetében kifejezetten előnyként szolgálhat, ha tovább hagyják érni a szemeket.

Ha már borászat: tanácsos utánanézni melyek a leghitelesebb, legjobb minőségű borokat előállító pincészetek. Magyarországon 22 borvidék van, így számos lehetőség áll előttünk. A legtöbb helyen borkóstolókat is tartanak az érdeklődök számára, így könnyen összekapcsolhatjuk a kutatást egy jóízű baráti programmal.

A bor címkéje nemcsak a külcsín miatt fontos, számos információt rejt, amelyet a készítőknek kötelező feltüntetni – így például a palackozó adatait és a származási országot, valamint az évjáratot. A származással kapcsolatban arra is találunk jelzést, hogy az adott bor teljes egészében, vagy csak részben eredeztethető a megjelölt földrajzi helyről. Ebből máris tudunk a minőségre következtetni, csak úgy, mint az évjáratból, hiszen az eltérő borok különböző ideig tárolhatók. Az alkoholtartalom is lényeges szempont: a minőségi borok ugyanis legalább 9 térfogatszázalék alkohollal bírnak.

Amikor egyedül választunk

Amennyiben felkutattuk a kedvenceket és a fenti szempontok alapján tájékozódtunk, onnantól már nyugodtan hagyatkozhatunk a saját benyomásainkra és a következő baráti vacsorára választhatjuk mi a felszolgált borokat. Hogy mire figyeljünk? Nézzük!

Minden vendég ízlését tartsuk szem előtt: mind az ízek, mind az alkoholtartalom tekintetében. Akad, aki lassan kortyolgatva fogyasztja a bort, más szeret több fajtával kísérletezni. Igyekezzünk úgy választani a borokat, hogy azok egymáshoz is passzoljanak.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a menüt. Ha már úgyis a bor jegyében telik az este, étkezés előtt ajánlott habzóborral várni a vendégeket, ez ugyanis jót tesz a gyomornak és étvágyfokozónak sem utolsó. A tévhitekkel ellentétben a bornak nem a hús színével, hanem a fűszerezésével kell harmonizálnia: csirkéhez, pulykához mégis elsősorban a fehérborok, kacsához, libához a rozé, vadhúsokhoz a testesebb vörösborok illenek.

Fontos a borokat a megfelelő hőfokon szervírozni. Borkóstolókon talán már megfigyeltük: minél nehezebb a bor, annál magasabb hőfokon érdemes felszolgálni. A száraz fehérborok számára a 8-10 Celsius fokos hő kedvez, míg a testes borokat már 16-19 fokon érdemes kínálni. Az édes, félédes nedűk szervírozásánál pedig a 11-14 Celsius fok a legelőnyösebb.

Legyünk önmagunk szakértői!

Ahhoz, hogy a megfelelő borokat kiválasszuk, nem kell borszakértővé válnunk és minden területen kiművelni magunkat. Elég, ha az alapvető jellemzőkről tájékozódunk, majd így kezdünk neki a keresésnek. A legfőbb ugyanis, hogy a magunk ízlését ismerjük, és ehhez mérten találjunk rá a legmegfelelőbb, minőségi borokra.

Ezek is érdekelhetnek