13 plusz egyes kérdéscsokrunkra ezúttal Zsedényi Adrienn (Zséda) válaszol.

Imádom, hogy nő vagyok

 1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?
– December legvégén van a születésnapom, a karácsony és szilveszter közötti időszakban, amikor az emberek nagyon szeretnek ünnepelni, együtt lenni, bulizni, jönni, menni, jókat enni. Nem is könnyen tudok egyet kiválasztani, de legyen akkor a 40. A barátaim valami igazán jó helyre szerettek volna vinni vacsorázni, így esett a választásuk a Búsuló Juhászra. A mai napig nevetnem kell: látom magam előtt az arcukat, mikor összeállt nekik, hogy nem épp a legszerencsésebb nevű helyet választották erre az alkalomra. De végül rácáfoltunk, és egy igen jó hangulatú este kerekedett belőle, közös énekléssel, tánccal.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Igen. Még a szólókarrierem elején hívtak egy filmbe. Cserháti Zsuzsa legendás Boldogság, gyere haza című dalát kellett volna elénekelnem, én pedig nagyon határozottan nemet mondtam. Zsuzsa ne­­kem akkora idolom volt, annyi tisztelettel gondoltam rá, hogy úgy éreztem, utána senkinek nem szabadna ezt a dalt énekelni. Ma már fordítva tenném. Éppen a határtalan tisztelet miatt mondanék nagyon határozott igent erre a felkérésre.

 3. Mit szeret önmagában?
– Imádom, hogy nő vagyok. Szeretem reggel kigondolni, hogy aznap mit fogok viselni, szeretem elkészíteni a hajam, a sminkem. Szeretek nőként létezni a világban, női energiákkal alkotni.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– Az élelmiszer-pazarlással, minden formáját gyűlölöm. Mindig csak annyit veszek a tányéromra, amiről tudom, hogy meg fogom enni, és nem vásárolok felesleges dolgokat. Időről időre tartok hűtőürítő napokat, amikor szigorúan csak az otthon lévő dolgok felhasználásával készítem a vacsorát, hogy semmit ne kelljen a szemétbe dobni. Nagyon hiszek abban, hogy az erőforrások okosabb beosztásával sokkal kevésbé terhelnénk meg a bolygónkat, így az tovább maradhat olyan, amilyennek most ismerjük.
5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Hú, ez a válaszom nagyon egybevág az előzővel. Nem véletlen, hiszen sokat foglalkoztat a környezetvédelem, a klímaváltozás kérdése. Édesanyaként nekem nagyon nem mindegy, milyen bolygót hagyunk majd a gyerekeinkre. Éppen ezért egy napra nagyon szeretnék Ürge-Vorsatz Diána klímakutató bőrébe bújni, hogy még jobban megérthessem, és attól kezdve még hitelesebben képviselhessem az ügyet.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?
– A „hová”-nál nekem sokkal fontosabb a „kivel”. Minden utazás álomutazás, ha a megfelelő társ van velünk.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?
– Anyukám kézzel festett tányérjai, amiket a mai napig nagy becsben tartok. Amikor apukámmal összeköltöztek, egy bőröndjük volt csupán, így mindenki tette, amit tudott, hogy egyről a kettőre jussanak. Mivel anyukámnak fantasztikus szépérzéke és kézügyessége van, ő akkoriban tányérokat festett, és eladta őket. Így egészítette ki a családi költségvetést. A néhány el nem adott példány került hozzám, és őrzöm, mint a legdrágább porcelánt.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?
– Bevásárlásra. Olyan jó lenne úgy főzni, mint a tévéműsorokban, hogy minden ott van a pulton, csak nyúlni kell érte.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?
– A tavaszi piacon egy nagy csokor friss virág vagy egy doboz friss eper mindig le tud venni a lábamról. Ezekre soha nem sajnálom a pénzt. Mindig azt érzem, hogy haza kell vinnem belőlük.

10. Szokott-e jótékonykodni?
– Igen. A nyilvánosság előtt a dalaimmal – elég csak az Ajtók mögöttre gondolni, amit a családon belüli erőszak elleni küzdelemnek dedikáltam –, és sokszor a magánéletemben név nélkül, amikor azt látom, hogy valahol nagy a szükség.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?
– Egyértelműen Agatha Christie-től! Gyerekkorom óta rajongok érte, szerintem nincs olyan könyve, amit ne olvastam volna.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?
– Pillanatnyilag egy békés erdei táj.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?
– Talán egy pingvint, de nem az állatkertben, sokkal inkább a természetben. Mindig olyan elszántnak, rendíthetetlennek látom őket, amikor megindulnak az arra tökéletesen alkalmatlannak tűnő kis lábaikon.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– Most épp ez az idézet van, ugyan nem a hűtőmön, de a telefonomon: „Always say less than necessary.” (Mindig kevesebbet mondj a szükségesnél.)

Zsedényi Adrienn (Zséda) többszörös Fonogram- és EmeRTon-díjas énekesnő, a hazai könnyűzenei élet egyik legsikeresebb női előadója. Több mint két tucat toplistás sláger, négy platina- és négy aranylemez birtokosa, hetedik szólóalbumán dolgozik éppen. Több száz telt házas koncertet adott országos és nemzetközi színtéren egyaránt. Zséda a Cotton Club Singers alapító tagjaként vált ismertté. A popdalok mellett hallhattuk már jazz-, blues-, soulzenét, valamint sanzonokat énekelni, de repertoárjában klasszikus dalok, áriák is helyet kaptak.

 

Hozzászólások

Friss cikkek

2023.05.26.
Kerti homokozó készítése néhány egyszerű lépésben
A szomszéd füve mindig zöldebb?
2023.05.19.
A barbár zseni világa
Hatékonyság és kényelem: Újítások a traktorgumik terén
Muzsikálni csak hittel lehet
2023.05.12.
Cél a vásárlók biztonsága
Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a KSH
2023.05.05.
Érdekek mentén
Hogyan hat az időjárás az energiaárakra?
Szükségünk van egymásra
Veszedelmes szennyezőanyag
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.