Karcsú, bóbitás víziszépség

Nem mindennapi élmény a búbos vöcsök anya (apa) hátán utazó fiókák látványa, amelyek még rejtőzködő pehelytollazatot viselnek...

LakóhelyemValló László2020. 07. 13. hétfő2020. 07. 13.
Karcsú, bóbitás víziszépség

Nemcsak jellegzetes bóbitájával, de tollazatának barnás-rozsdavörös színével és némileg karcsúbb termetével is kitűnik a récefélék közül a búbos vöcsök.

Viszonylag gyakori hazánkban, elsősorban a tavakban, a lassú járású folyókban telepszik meg, ott is a nádasok és a nyílt vízfelületek találkozásánál. Kisebb halakkal, békákkal, vízi ro­­varokkal táplálkozik, zsákmányát gyakran a víz alá bukva szerzi meg. (Ilyenkor akár egy percig is bírja a víz alatt.)

Veszély esetén is lebukva menekül, mert szárnyaival nehézkesen emelkedik fel a vízről. Közepesen nagy kacsaféle, az átlagos testhossza a fél, szárnyfesztávolsága az egy métert közelíti. A nemek lé­nyegében egyformák. Tollbóbitát (búbot) az idős madarak viselnek, azok is csak kora tavasztól a nyár végéig.

Noha óvatos madár, a parton csöndben szemlélődő ember azért gyakran közelről is megfigyelheti. Nem mindennapi élmény az anyjuk (apjuk) hátán utazó fiókák látványa, amelyek még rejtőzködő pehelytollazatot viselnek, így nem üt­­nek el nagyon a szüleik öltözetétől.

A kicsinyek a lassan folyó vagy álló víz felszínén készült fészekben születnek meg, amit rendszerint valamilyen sűrű vízi növényzet vagy bokor takarásában építenek a szülők. (E rejtettség miatt is nehéz megbecsülni a búbos vöcsök fészkeinek számát más vízimadarakéhoz képest, amelyek többnyire felülről jól láthatók és fényképezhetők.)

A fiókák nem sokkal azután, hogy kibújnak a tojásból, már jól úsznak és buknak, alig egy hónap múltán teljesen önállósodnak, de a család még egy ideig együtt marad.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint az eurázsiai elterjedésű búbos vöcsök állománya nem fenyegetett. Nyugat-Európában jellemzően áttelel a be nem fagyó vizeken, a hazai állomány novemberben útra kel, hogy a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában vészelje át a telet. Enyhébb teleken számos példánya nálunk is áttelel.

Tollas kis csónakok

A vízi madarak testalkata minden tekintetben a vízi életmódjuknak megfelelő. Testük laposan nyomott, csónak formájú, amelyhez erőteljes úszó- vagy evezőlábak tartoznak. Rövid lábszáraik három- vagy négyujjúak, köztük úszóhártya feszül. Tollazatuk dús, tömött, tollaikat farmirigyük váladékával zsírozzák be, így akadályozva meg, hogy átázzanak.

 

Ezek is érdekelhetnek