Közeleg a fűtésidény

BÁR MÉG NEM KAPTUNK előzetest a hidegből, néhány hét és esténként már jó érzés lesz a fűtött lakásba húzódni. Ehhez viszont üzembiztos fűtőberendezés kell, így ezeket ellenőriznünk szükséges.

Lakóhelyemohgy2018. 09. 13. csütörtök2018. 09. 13.
Közeleg a fűtésidény

Sokan az utolsó pillanatban, a hideg idő beálltakor szembesülnek a ténnyel, hogy valamiért nem működik a gázkazán, a konvektor, a cserépkályha. Jön a kapkodás, a szerelők ilyenkor általában nem nagyon érnek rá, napokig várhatunk a hidegben. Csináljunk hát most próbafűtést: ellenőrizzük a gázkazánt, a konvektort, de a cserépkályhát is. Most derülhet ki, hogy valami baj van a készülékkel, vagy akár a kéménnyel is. Sokszor előfordul, hogy a bekapcsolt központi fűtés rendszerének elemeinél – általában a radiátoroknál – vízcsöpögést tapasztalunk. Nyáron a rendszerben csökkent a nyomás, ezért most feltöltjük a csöveket a megfelelő nyomásra, s egyből kiderül, hogy hol szivárog. Ekkor még idejében szólhatunk a szakembernek, hogy javítsa ki a hibát. A gázkonvektoroknál, gázkazánoknál ilyentájt a legtöbb a baj az őrlánggal. Sokan a fűtési szezonon kívül az őrlángot is eloltják, így az ehhez vezető vékony fúvóka berakódhat porral, pókhálóval stb. Némi porszívózással, vékony kefe használatával ezeket megtisztíthatjuk. Ha továbbra is gondunk volna, hívjunk szerelőt, ne kezdjünk el mi magunk barkácsolni, mert később nagy baj lehet belőle.

Érdemes az évek óta jól működő cserépkályhákat, kandallókat, sparhelteket is kipróbálni. Ehhez ne rakjunk megszokottan nagy tüzet, hanem előbb csak néhány újságpapírt gyújtsunk meg. Ez lassan, kis adagban melegíti át a kályha belső járataiban, illetve a kéményben lévő levegőt. Ehhez idő kell, előfordulhat, hogy kicsit füstöl a berendezés, de ha ez rövid időn belül megszűnik és a kéményen keresztül rendben megindul a füstkiáramlás, akkor megnyugodhatunk. Ha valami akadályozza a légáramot, találjuk meg, mi lehet az. Nézzünk be a kéménybe a kormozós ajtón át kisebb tükör segítségével. Ha nincs eltömődve a kéményjárat, akkor a kályhával van gond. Ha a kéménybe esett valami vagy a korom gyűlt fel, hívjunk kéményseprőt.

Aki fával fűt, most vegyen, ha még nem tette meg. Igazából a nyár elején érdemes beszerezni a fát, felhasogatni, ugyanis egyetlen nyár alatt is kiszárad annyira, hogy könnyű lesz vele fűteni. Aki most vesz tűzifát, figyeljen a víztartalomra. A száraz helyen tárolt, kellő vékonyságúra feldarabolt fa is a következő néhány hónapban képes nagyon sok vizet leadni. Ha a kertünkben az év folyamán számos gally, vékony ág halmozódott fel, most még érdemes száraz helyen, gyújtós méretűre felszabdalva felhalmozni. Sokat szárad a fűtési szezonig, másrészt télen csak néhány marokkal kell elvenni belőle, nem muszáj akkor bajlódni vele, amikor a hidegben az ember minél kevesebb munkát és időt akar eltölteni a begyújtással.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezek is érdekelhetnek