Leszállt a lóról

13 plusz egyes sorozatunk vendége ezúttal Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornász, a lólengés specialistája.

LakóhelyemPuskás Kati2021. 11. 04. csütörtök2021. 11. 04.

Kép: 20210219 Győr Berki Krisztián tornász interjú. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld, Fotó: Huszár Gábor

Leszállt a lóról
20210219 Győr Berki Krisztián tornász interjú. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld
Fotó: Huszár Gábor

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– Az utóbbi kettő a karantén miatt lett emlékezetes. Ám a legszívmelengetőbb a Lia születése utáni első szülinapom 2014-ben, amikor már apukaként ünnepelhettem. Nagyon meghatódtam, hogy a kezemben tarthattam a pár hónapos kislányomat.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nem tudok ilyet mondani, mert az, ami a legfájóbb – a vállsérülésem miatt nem úgy tudtam befejezni a sportolói pályafutásomat, ahogyan szerettem volna –, arról nem tehettem, így nincs értelme bánkódni emiatt.

 3. Mit szeret leginkább önmagában?

– Tudok mosolyogni, és örök optimista vagyok. Mindent összevetve, több jót, mint rosszat kaptam az élettől, és igyekeztem a rosszból is okulni. A sportolói pályafutásom és a családi életem is sok boldogságra ad okot.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Azzal, ha kizökkentenének a saját időbeosztásomból. Nem szeretem, ha mások akarják beosztani az időmet.

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Michael Schumacherrel a ferraris korszakában szívesen. Kipróbálnám magam egy futam erejéig.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– A Maldív-szigetek tophelyen áll a bakancslistánkon. Szívesen elutaznék oda a családommal egy hosszabb vakációra.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Hosszú sportolói pályafutásom alatt sok érmet és kabalát gyűjtöttem be. De az első mindig külön helyet kap az ember szívében, így különösen nagy becsben tartom a legeslegelső érmemet, amit kezdőtornász-koromban nyertem a Központi Sportiskola háziversenyén.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Most, hogy abbahagytam az aktív edzést, leginkább a pihenésre, az alvásra. Rengeteg a tennivalóm, így a családomra és a barátaimra a pihenőidőmből tudok lecsípni.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– A kislányomra – persze az ésszerűség határain belül – és a közös élményekre. Sportolóként megmaradt bennem, hogy nemcsak az érem az, ami boldoggá teszi az embert, hanem a hozzá fűződő versenyélmény is legalább akkora ajándék. Az élményeit senki nem veheti el az embertől.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Váltakozva a legrászorultabbaknak: beteg gyermekeknek és állatmenhelyeknek. A Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány egyik gyűjtésében személyesen is részt vettem.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Nagyon szeretem Frei Tamás stílusát, úgyhogy az ő könyveit mindig elolvasom. Kolonics György nagy példaképem volt, ezért nagy becsben tartom a Koló árnyékában című könyvet (Kozmann György Kaszala Claudia sportújságíró segítségével írta párjáról, a tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenusról, emléket állítván a nagyszerű sportembernek – a szerk.), többször is elolvastam.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Az irodai gépemen egyelőre az, amit feldob a rendszer. Az otthoni gépünkön és a telefonomon a kislányom és a kutyánk látható háttérképként.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Azt hiszem, a gorillákat nézegetném hosszasan, hiszen mégiscsak ők a „legközelebbi rokonaink”. Érdekes és olykor szórakoztató lehet figyelni, hogyan telik a napjuk.

+1. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– A mondat, ami engem mindig előrevitt mélypontok esetén is, nem a hűtőajtómon, hanem a tornacsarnok bejáratánál található: „Ne elégedj meg azzal, ami vagy, törekedj arra, ami lehetnél!”

Berki Krisztián olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok magyar tornász, a lólengés specialistája. Az Újpesti TE sportolója volt – sorozatos vállsérülései miatt idén befejezett – sportkarrierje végéig. 2021-től sportigazgatóként folytatja pályafutását a Magyar Tornaszövetségben. Magyar Zoltán és Sivadó János után ő a harmadik magyar tornász, akiről a nemzetközi szövetség tornaelemet nevezett el lólengésben, 2016-ban. Felesége Berki Mária sminkmester, egykori taekwondosportoló. Kislányuk, Lia 2014-ben született.

 

Ezek is érdekelhetnek