13 plusz egyes kérdéscsokrunkra most Harsányi Gábor színművész-rendező-író válaszolt.

Messzire szállni a fantázia szárnyain

 1. Melyik születésnapja volt a legemlékezetesebb?
– A 19. születésnapomon, június 15-én értesítettek, hogy felvettek a Színművészeti Főiskolára. Azt a napot nem felejtem el soha. De még a másnapot sem…

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Az elszalasztott kapcsolatokat, a felületes „szia, szia, hogy vagy, én is jól, szia, szia” találkozásokat sajnálom. Sok barátság esett a közömbösség kútjába.

 3. Mit szeret leginkább önmagában?
– Ezen még nem sokat gondolkoztam. Talán azt szeretem magamban, hogy messzire el tudok szállni a fantázia szárnyán.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– Semmivel. Békés, alkalmazkodó ember vagyok. Ahogy mondani szokták, fát lehet vágni a hátamon.

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Talán érdekelne Bill Gates egy napja: hogyan, miképp tölti az idejét? De tényleg csak egy napra, mert egyébként szeretem a saját életemet, jól van ez így, ahogy van.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?
– Utazás a jövőbe. Mondjuk, 3000-be. Na, az valóban érdekes lenne! Csak vissza is tudjak jönni, hogy el tudjam mesélni, amit láttam. Vajon ki hinne nekem?!

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?
– Egy kavics. Ugyanis úgy ismerkedtem meg a feleségemmel, hogy felszedtem egy marék kavicsot a vízparton, és versenyeztünk, ki tud többet kacsázni vele. Ildikó kavicsa kettőt, az enyém hármat-négyet is ugrott a vízen. Egy kavicsot megtartottam, itt van az íróasztalomon. Már nem dobálózunk, csak negyven éve együtt élünk vele.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?
– Nem szeretek mosogatni. Tisztában vagyok vele, hogy szükséges, de ettől még nagyon unalmas időtöltés.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?
– Franciakrémesre a Vörösmarty cukrászdában.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?
– Ezt most még nem döntöttem el. Messze még a jövő évi adóbevallás.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?
– Harsányi Zsolt a kedvencem. A két világháború közötti korszakban alkotó szerző – aki újságíró, műfordító és a Vígszínház igazgatója is volt – minden művét szeretem.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?
– Napfelkelte.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?
– Nem hiszem, hogy képes lennék egy álló napig figyelni egy állatot. De ha mégis meg kéne tenni, akkor a majom érdekel, mert annyira cuki és hasonlít néhány ismerősömre.

+1. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– „Egy gondolat bánt engemet / Alzheimer-kórban halni meg.”

Harsányi Gábor, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes művész a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Thália Színházhoz szerződött, majd tizenegy tartalmas év után a Mafilm társulatának tagja lett. Karinthy Mártonnal megalakították az ország első magánteátrumát, a Karinthy Színházat. Dolgozott a Nemzeti Színházban is, majd a Vidám Színpadhoz igazolt.

Később az Újpesti Kulturális Központ művészeti vezetője lett, a kerületben működik a színiiskolája is. Már pályakezdése idején megismerte az ország, olyan filmekben, sorozatokban játszott főszerepet, mint a Fiúk a térről, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Bors, az Egy óra múlva itt vagyok. De számtalan gyereket bűvölt el Palacsintás királyként.

Rendezőként és íróként is elismert. Tizenhét színdarabot jegyez, a Börtönszínház című darabja Amerikában is sikert aratott. Fekete öves karatés, mind a mai napig rendszeresen végzi a formagyakorlatokat. Negyven éve él boldog házasságban. Feleségével három, immár felnőtt gyermek – Melinda, Ditta, Viktor – szülei.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.