Mindenki perel mindenkit

Milliárdos perek hullámai kavarják a Velencei-tó amúgy békés vizét: aki csak egyszer is a tóparton járt a tervezett King’s City kaszinóváros ügyében, az most mindenkit perel, akit csak ér.

LakóhelyemSzücs Gábor2011. 08. 19. péntek2011. 08. 19.
Mindenki perel mindenkit

Az új kormány az év elején arra hivatkozva bontotta fel a kaszinókoncessziós szerződést, hogy a nyertes nem tudta igazolni határidőre, tulajdonában van a kaszinó helyszíneként szolgáló sukorói terület. Hogy ez így van, az nem csoda, hiszen az állam éppen most kérte a saját vagyonkezelő cége által kötött szerződés megsemmisítését a bíróságtól, így az nem is kerülhetett más tulajdonába. Hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomoz, immár több mint két éve; ők szeretnék Gyurcsány Ferenc egykori kormányfőt is színük elé citálni.

A magyar állam perel tehát a koncessziós szerződés alapján, amely kötbért ró a nyertes cégre, ha az nem építi meg a kaszinót. A cég viszont nem fizet, mert szerinte az állam szabálytalanul mondta fel a koncessziót. A Nemzetgazdasági Minisztérium összesen 2,1 milliárdot követel, kamatokkal. Ez ügyben augusztus végén soron kívüli tárgyalást tartanak.
A kötbér garantőre 936 millió forint erejéig maga az egyik befektető, Ronald S. Lauder lenne. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos már januárban megelőlegezte, hogy Lauderen hajtják be a pénzt, ám az erről szóló bírósági eljárás is csak most kezdődik. Ez ügyben érdemes tudni, hogy a Lauder által nyújtott garancia idén márciusig volt érvényes.

Legújabban azonban a King’s City fejlesztői is megelégelték az évek óta zajló huzavonát, és a Világbank mellett működő választott bírósághoz (ICSID) fordultak, amely a nemzetközi beruházásokat kísérő viták rendezésére hivatott. Az egymilliárd eurós befektetést ígérő vállalkozók több százmillió dolláros nagyságrendű kártérítést követelnek az államtól.

„A King’s City projekt lerombolásával kapcsolatban fennálló jogvita eldöntése iránti kérelmet adtunk be – áll a King’s City tulajdonosának, a ciprusi Vigotop Ltd.-nek a közleményében. – A Kings City szabadidő- és üdülőközpont lenne, Európa egyik legfontosabb úti célja. Az új magyar kormány hivatalba lépése óta a cég képviselői többször is megkíséreltek találkozni a kormány képviselőivel a projekt jövőjének megvitatása céljából. Miután ezt elutasították, a Vigotop januárban azzal kereste meg a Magyar Köztársaságot, hogy az egyezménynek megfelelően tárgyaljanak békés megoldásáról.” Az eljárásnak immár a választott bíróság honlapján is nyoma van.

Közös nevező aligha akad: az állam eddig nem is tárgyalt a befektetőkkel, a választott bíróság illetékességét pedig nem ismeri el azért, mert a kaszinókoncessziós szerződést – amelyet év elején szerződésszegésre hivatkozva a magyar állam felmondott – nem a Vigotoppal, hanem a magyar bejegyzésű King City Kft.-vel kötötték, tehát szerintük magyar bíróság az illetékes. A tárca azonban arra nem tér ki, hogy a magyar cég tulajdonosa ugyanakkor a Vigotop, arról nem is beszélve, hogy a koncessziót egy KC Bidding Kft. pályázta és nyerte el, amely szintén magyar bejegyzésű, és ugyancsak a Vigotop érdekeltsége.

Az ügyet kommentálók emlékeztetnek a közelmúltban lezajlott pécsi perre, amelynek eredményeként jelenleg úgy néz ki, hogy Pécs városa nyolcmilliárdos kártérítést fizethet, mert elzavarta a vízműszolgáltatást végző Suez nevű francia céget.

Ezek is érdekelhetnek