Mindig jelzett a belső órája

Hatvanévnyi játék után 2021-ben végleg visszavonult a színpadtól paloznaki otthonába. Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el. 

LakóhelyemBorzák Tibor2022. 06. 03. péntek2022. 06. 03.

Kép: Budapest, 2017. február 21. Haumann Péter Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze Harpagon szerepében Moliére A fösvény című vígjátékának próbáján. A darabot a budapesti Magyar Színházban 2017. február 24-én mutatják be a Jászai Mari-díjas Lengyel Ferenc rendezésében. MTVA/Bizományosi: Máté Attila *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt., Fotó: Máté Attila

Haumann Péter
Budapest, 2017. február 21. Haumann Péter Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze Harpagon szerepében Moliére A fösvény című vígjátékának próbáján. A darabot a budapesti Magyar Színházban 2017. február 24-én mutatják be a Jászai Mari-díjas Lengyel Ferenc rendezésében. MTVA/Bizományosi: Máté Attila *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Máté Attila

Ültünk a csodás kerttel övezett teraszon, olyan önfeledten diskuráltunk, mintha ezer éve ismernénk egymást. Bármit kérdezhettem, őszintén válaszolt. Látszólag lényegtelen témákról ugyanolyan hevülettel beszélt, mint a fontos színházi dolgokról. Amikor rámutattam a teraszon egy biciklire, nem tudtam, hogy azzal jár a színházba, akkor még minden este játszott.

Mesélt közlekedési élményeiről, szerinte a bringásokkal könnyebb összetűzésbe kerülni, mint az autósokkal, de már kezdi megszokni. Haumann Péter nem is akart színész lenni. Orvosként tudta elképzelni magát. Az általános iskolában azonban egy idős tanára azzal fegyelmezte, hogy kiállította a sarokba, és közben meg kellett tanulnia egy verset, majd el kellett szavalnia az osztály előtt. Mondhatjuk hát, „büntetésből” sodródott a színjátszás felé. Lehetett volna hajszobrász is, mivel a szülei hölgyfodrászok voltak, el is intézték, hogy egy belvárosi dauerszalonban tölthesse az inaséveit. Szerencsére a sors máshogy rendelte.

Egy ilyen ikonikus színészre, mint amilyenné ő vált, máshol a világban egy egész színházat építenek. Nálunk elképzelhetetlen az ilyesmi. Haumann mégis egymás után játszott el hangsúlyos szerepeket, alakításai máig emlékezetesek. Bessenyei Ferenc mondása volt, hogy akkor lehet boldog a színész, ha fel tud sorolni öt olyan szerepet, amibe nem lehet belekötni. Amikor ez szóba került a teraszon történő beszélgetésünk során, csönd telepedett közénk. Hogyan is lehet egy ilyen felvetésre úgy válaszolni, hogy ne tűnjön dicsekvésnek, kiváltképp, ha a számadás ötnél is többet mutat?

Bencze Ilonával a Macskák című musicalben. Fotó: Mohai Balázs, MTI

Rengeteg munka van egy-egy szerepben, melynek minden szava, minden mozdulata úgy beépül a művész idegrendszerébe, hogy képes bármikor felidézni. És elkezdtünk számolni: Woyzeck, III. Richárd, Arturo Ui, Szókratész, Harpagon, Volpone… Más műfajban Tus a Macskák musicalből, Patás az Indul a bakterház filmváltozatából, Hó­kuszpók hangja a Hupikék tör­pikék rajzfilmsorozatból. Íme, az összegzés tőle: bár voltak áldásos pillanatok, azért a színészet mégiscsak hepehupás pálya, és adódott olyan helyzet is, amikor vége lehetett volna.

Már nem ülünk többé a teraszon, és nem beszélgetünk. Csak a korábbi találkozásainkat tudom felidézni. Amikor azt is mondta, ha huzamosabb ideig nincs munkája, akkor is jelez este hatkor a bioló­giai órája, fél hétkor már pattanásig feszülnek az idegei, indulna, de nincs hová. Hatvanévnyi játék után 2021-ben végleg visszavonult a színpadtól paloznaki otthonába. Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Színésze.

 

Ezek is érdekelhetnek