Nyáron is szükség van a vértartalékra

Nyáron gyakran hirdetnek véradó kampányt, például bornapokhoz vagy fesztiválokhoz kapcsolódva. A közösségi oldalon is naponta olvassuk, hogy valaki a hozzátartozójának kér vért. Miért van ekkora szükség az akciókra, hogyan talál célba az irányított véradás? – erre is kerestük a választ.

LakóhelyemPalágyi Edit2019. 08. 12. hétfő2019. 08. 12.

Kép: véradás orvos műtét segítség egészségügy ellátás elte 2011 02 24 Fotó: Kállai Márton

Nyáron is szükség van a vértartalékra
véradás orvos műtét segítség egészségügy ellátás elte 2011 02 24 Fotó: Kállai Márton

„Kérésem volna hozzátok. A kórházban fekvő édesanyámnak vérre lenne szüksége, mert az orvosa szerint nincs elég az Országos Vérellátó Központban. Aki tud, segítsen!” – olvastuk a népszerű közösségi oldalon a bejegyzést, s szinte naponta találkozunk hasonlóval. Másnap arról értesülhettünk, hogy a felhívásra már ketten is nyújtották a karjukat.

– Közúti balesetek, műtétek miatt sok vérre van szükség, s nyáron a szabadságok, utazások miatt kevésbé aktívak hűséges donorjaink. Ráadásul sokan kiöregedtek azok közül, akiknek az élete része volt a rendszeres véradás. Köztudott, hogy 65 év felett már nem lehet jelentkezni, ezért is egyre nagyobb szükség van a szervezett kampányokra. Irányított véradásra a maihoz hasonló nyitott alkalmakon is lehetőség nyílik, most is érkeztek családtagok.

Egyre gyakrabban fordul elő: a beteg azt hallja a kórházban, hogy csak akkor tudják megműteni, ha „szerez” vért. Egy műtéthez minden más eszközt megvehetünk, de vérhez csak donoroktól juthatunk – magyarázta Erdélyi Albertné, a Heves Megyei Vöröskereszt véradásszervező koordinátora, aki eddig maga is 30 alkalommal nyújtotta a karját.

A véradó megjelölheti, kinek a javára akarja felajánlani a tőle levett vért. Fotó: Kállai Márton

A Heves megyei csúcstartó férfi donor már 215 alkalommal adott vért. Az egri megyeházán beszélgettünk, ahol a kormánytisztviselők számára tartottak véradónapot, s óránként precíz beosztás szerint érkeztek az irodákban dolgozók. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Vöröskereszt munkatársai fogadták őket. Többen azt mondták, előfordult már a családjukban is, hogy valaki segítségre szorult, ezért amíg egészségesek és megtehetik, bátran jelentkeznek donornak.

Már csak azért is, mert ez egyúttal szűrésnek is felfogható, mivel a vért megvizsgálják, így kiderülhetnek egyes betegségek. Korábban a nagyobb gyárakban, üzemekben rendszeresen tartottak véradást, az önkéntesek buzgalmát munkaidő-kedvezménnyel honorálták. Ma kevesebb cég ad erre lehetőséget, igaz, Egerben is van együttműködő multi.

– Először adok vért, mert meglátogattuk a fiamat a kórházban, és az orvosa kérte, hogy jöjjünk és segítsünk – mondta egy 46 éves hevesi férfi. Vele tartott a felesége és a menye is, de az előbbi azért nem lehetett donor, mert nem volt nála a Taj-kártyája, az utóbbi pedig azért, mert mindössze két hete szült, s meg kell erősödnie. Az irányított véradás feltétele, hogy a donor 18–60 éves, legalább 50 kg testsúlyú, megfelelő egészségi állapotú legyen, és hozza magával a megfelelő iratait.

Az irányítás úgy működhet, ha bediktálják a beteg és az őt ellátó kórház adatait, így vércsoport-azonosság esetén megkaphatja a neki küldött vért. Ha nem egyezik a vércsoport, akkor más rászoruló beteghez jut a vérkészítmény – derül ki az OVSZ tájékoztatójából –, ami főként akkor fordul elő, ha a beteg ritka vércsoportba tartozik. A szolgálat egyik vezetője nemrégiben Egerben felhívta a figyelmet: ha senki nem jelentkezne donornak, a legrövidebb ideig használható vérkészítmény röpke öt nap múlva már hiányozna a rendszerből.

Ezek is érdekelhetnek