Ringlik és gombok

Tudják, mi a ringli? Fémből, csontból való karika, gyűrű. Ez kell ruhához, bútorhoz. Hol lehet venni, ha elveszett? Például gombbehúzó üzletben. Amiből ma már alig akad. Régen több volt. Csak be kellett vinni egy vékony textil- vagy bőrdarabot, bútorkárpitot, és készen is lett hozzá a kerek vagy szögletes kiegészítő. Kádár Ferencék budapesti üzletében ma sincs ez másképp.

LakóhelyemB.Pintér Dalma2023. 02. 06. hétfő2023. 02. 06.

Kép: Kádár Ferenc gombbehúzó mester iparos eltűnő szakmák Budapest Bethlen Gábor utca 20230124 fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Ringlik és gombok
Kádár Ferenc gombbehúzó mester iparos eltűnő szakmák Budapest Bethlen Gábor utca 20230124 fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Gomb- és övcsatbehúzással, pa­­tentozással, ringlizéssel (vagyis fűzőszemekkel) foglalkoznak, javítanak cipzárt, és még cipőfűző is kapható. A legrégebbi a cérnával készült gombalj, később a rézkeretesek lettek divatosak. Ma már ezeket ritkán keresik a vásárlók.

Igény inkább a hagyományos, műanyag (kárpitokhoz vas-) aljú, behúzott golyógombokra van. Főleg a díszesebbekre, melyeket elegánsabb viseletekhez, például esküvői ruhákhoz készíttetnek el a gombbehúzónál. Előfordul, hogy ragaszkodnak a cérnaaljhoz, amely jobban passzol egy minőségi öltönyhöz vagy szmokinghoz. Színházi ruhákhoz is gyakran visznek innen, s visszatérő vásárlóik a divattervezők.

Sokan a leesett, elveszett egy-két gombot, patentet akarják pótoltatni, de előfordul, hogy a hat-hét darabból álló sor cseréjét kérik. A gombbehúzóknak az utóbbi nem hálás feladat, mert a drága kabátok általában sérülékeny anyagból készülnek.

Van a gomboknak egy szabványmérete, incsben (angol mértékegység, nagyjából bő két centi) megadott mértékegysége. A laikus vásárló ezt nem ismeri, hanem milliméterben mondja meg, milyenre van szüksége. Kádárék már fejből tudják, hogy például a 25 mm-es az 40-es gombméretet jelent, de van egy maguk készítette sablon is az átszámításra.

A gombbehúzás rendkívül gyors és egyszerű művelet. Az előkészítés több időbe telik, mint maga a készítés, ami csak pár másodpercig tart. A vetex nevezetű anyagot kell a választott textilre vasalni, méretre vágni, majd a présgépbe illeszteni, összenyomni, s már készen is van a gomb.

A csatbehúzó kelléket és a gomb­alapot egykor két magyarországi vállalat gyártotta, ahogy a mesterséghez szükséges eszközöket és a présgépeket is. Ma külföldről rendelik az előbbieket, az utóbbiak pedig szinte pótolhatatlanok, vigyázni kell rájuk.

Kádár Ferenc és felesége, Nóra 1991-ben kezdett bele a gombbehúzásba. Rengeteg megrendelőjük akadt akkoriban, hiszen főváros- és vidékszerte sorra nyíltak a minőségi ruhaneműt kínáló butikok. Később a kínai áruk tömeges elterjedésével több lett a cipzár, a patent és az olcsóbb, kevésbé igényes viselet. Pótolni való gomb sem kellett annyi. Sorra szűntek meg a gombbehúzó üzletek.

A Kádár család Csipet Bazár nevű budapesti boltja egy megmaradt gyöngyszem. Folyamatosan bővítenek és alkalmazkodnak az igényekhez. A klasszikus darabok mellett dolgoznak például farmergombokkal, babaruhákon használt körmös bébipatentekkel. Sőt bevarrható patentgombokkal is, ami csak pár éve jelent meg a piacon.

Csinálják, amíg tudják és kedvük van hozzá. Vásárlójuk akad elég, akik szörnyülködnének, ha ők abbahagynák.

Ezek is érdekelhetnek