Tánclépésben a szabadság felé

Farkas Renáta táncoktató a küldetését megtalálva öt éve segít az útkeresőknek.

LakóhelyemL.Fábián Anikó2020. 09. 10. csütörtök2020. 09. 10.
Tánclépésben a szabadság felé

Egyéni és kiscsoportos foglalkozásai a húszastól az ötvenes korosztályig vonzzák a nőket. Művészetterápiás összejöveteleit a férfias munkakörben dolgozó hölgyek nagy számban látogatják, akik a nőiességüket a mindennapjaikban kevésbé tudják megélni.

Családi indíttatásként Renáta édesanyja a famíliát összetartó erőt adta, édesapja kenyérkereső munkája mellett énekelt, dobolt, hegedült, míg festőművész-restaurátor keresztapjától a kézműveskedést tanulta.

Tizennégy évesen kezdett társastáncot gyakorolni, s a versenytáncig jutott. Élete a testvéréhez hasonlóan alakult: a nővére zumbát, ő pedig hastáncot oktat. Két hónapos marokkói turnéja idején fogalmazódott meg benne új hivatása: a művészeteket az önkifejezéssel és a terápiával összevonni. A Kincskereső meseterápiás módszert aztán a Wesley János Lelkészképző Főiskolán sajátította el.

– A szüleink, nagyszüleink idejében a nők is erőteljesebben hasznosították a fizikai erejüket a favágástól a húsklopfoláson át a szőnyegporolásig. Ma a felgyülemlett energiákat a számítógép egerét kattintgatva próbáljuk levezetni, így aztán bennünk reked, szétfeszít, ha nem tudjuk elengedni – magyarázza az indítékot Renáta.

A foglalkozások része a játék, hiszen a dobolás erősíti az immunrendszert, összehangolja a testet és az elmét, valamint természetes fájdalomcsillapítóként is hathat. Fotó: Bielik István

Ezért elindította örömdobolásos óráit. A 10-12 fős közösségi terápiás tevékenységnek része a játék, a nevetés, az egymásra figyelés, a másikra hangolódás, a szabadságélmény erősítése, a csoportdinamika kialakulása. Renátát az ütősök világa a hastánc kapcsán ragadta magával: egy-egy előadáson kísérője, Haász Balázs a tenyérrel üthető dobon játszva kíséri a mozgássort.

A foglalkozásokon bárki magához veheti a hangszert, s máris képes használni. Aztán sorra kerül a Kérdezz-felelek és a Ki a főnök? játék is. Ez utóbbi a vezetés élményét mutatja meg: a kijelölt „vezető” eldobol egy ritmust, s a csoport utánozza őt. Ugyanez a párkapcsolatokban is segíthet, a zene nyelvén „beszélgetésre”, páros örömdobolásra teremtve lehetőséget.

A gyerekeknek összeállított interaktív program során négyen táncolnak, és a mesemondó közreműködésével gyermekmeséket játszanak el.

– Úgy gondolom, a lelki egészség része az önismeret, a magunkra figyelés, belső szabadságunk megtalálása. Valamennyi foglalkozásunk ezt a célt szolgálja, kicsiknek és nagyoknak egyaránt – összegez Renáta.

Ezek is érdekelhetnek