Titkos receptek alapján készülő finomságok

Naponta akár hat tonna édesség is készülhet a székkutasi csokigyárban. Most hatalmas lépést vált az évek óta sikeres kézműves manufaktúra: egymilliárdos beruházásból nagyüzemmé alakul.

LakóhelyemBorzák Tibor2020. 06. 11. csütörtök2020. 06. 11.

Kép: Premium Choco csokoládégyár csoki Székkutas Dani Róbert 2020.05.15 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Titkos receptek alapján készülő finomságok
Premium Choco csokoládégyár csoki Székkutas Dani Róbert 2020.05.15 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Miért éppen egy kétezer lelkes csongrádi faluban létesült cso­kigyár? A kérdésre természetesen megvan a válasz. Először is két törekvő székkutasi fiatalember kellett hozzá, akik mertek belevágni az édesipari vállalkozásba.

Kruzslicz Tamás mezőgazdasági iskolát végzett, évekig a kereskedelemben dolgozott Budapesten, majd a szülei elvesztése után hazaköltözött és folytatta a családi gazdálkodást. Dani Róbert élelmiszer-ipari mérnöki végzettséggel először alkalmazottként szerzett gyakorlatot az édességgyártásban, majd saját csokiüzemet indított Szegeden, ahol már közösen szőtték tovább a terveiket.

– Egy kistérségi pályázatnak köszönhetően 2013-ban elindíthattam a pálinkafőzést, s ugyanebből a forrásból, de egy másik pályázaton lett pénz a kézművescsoki-manufaktúra építésére is – mesél a kezdetekről Kruzslicz Tamás, a Premium Choco Kft. egyik tulajdonosa.

– Baráti vállalkozásként indultunk, belga pasztillákból készítettünk egyedi ízesítésű csokoládékat. Eleinte a faluban lévő mintaboltunkban és a környéken értékesítettük a termékeinket, majd az ország távolabbi részeibe is eljutottunk. Jöttek megrendelések multinacionális cégektől, de az általuk igényelt tömeges mennyiséget kézi munkával nem tudtuk előállítani.

Folyamatosan bővül a termékeink listája, számos formában és ízben kínálunk táblás csokikat, bonbonokat, pralinékat és trüffeleket-mondja Dani Róbert. Fotó: Németh András Péter

Felmerült az üzembővítés gondolata, de azt az elején leszögeztük, hogy a léptékváltás nem mehet a minőség rovására. Egymilliárd forintos beruházást terveztünk. Ehhez a Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági termékek feldolgozására kiírt pályázatán 2017-ben nyertünk ötszázmillió forintos támogatást, a másik felét pedig banki hitelből, illetve saját zsebből tettük hozzá. Most úgy néz ki, hogy júliusban kezdjük a próbagyártást, és augusz­tus végén teljes kapacitással elindulhatunk.

Az üzemcsarnok építését hátráltatta a koronavírus-járvány felbukkanása és az euró árfolyamának nagymértékű emelkedése. Az eszközöket, a gépeket, az automata gyártósort Olaszországból szerezték be, ezek összeszerelése már elkezdődött.

Annyira szupermodern lesz a termelés, hogy akár otthonról is lehet irányítani a folyamatot, s ha valami hiba jelentkezne, azt az olasz partnerek az összekapcsolt hálózaton keresztül a távolból is képesek orvosolni. Naponta négy-hat tonna édesség kerül le a futószalagról, egy műszakban tízen dolgoznak.

– Óriási kihívás számunkra ez a nagy léptékű változás, a beszerzéstől a csomagolásig teljesen más szervezést igényel az automatizált termelés – vallja be Dani Róbert, a Premium Choco Kft. másik tulajdonosa, aki a gyártás technológiai részével és titkos receptek megalkotásával foglalkozik.

– Abban különbözünk a nagy hagyományokkal rendelkező csokoládégyártóktól, hogy a pasztillák felhasználásától eltérően immáron az alapanyagot is mi állítjuk elő. A kakaóbabot dél-amerikai termelőktől vásároljuk.

Számunkra ezután is alapkövetelmény a prémium minőség. Folyamatosan bővül a termékeink listája, számos formában és ízben kínálunk táblás csokikat, bonbonokat, pralinékat és trüffeleket. Legnépszerűbb az általam kikísérletezett málnás-citromos fehér csokoládé, a vörös áfonyával töltött marcipán, a narancsos-szegfűszeges-csilis szaloncukor. Mielőtt forgalomba kerülnek, házon belüli kóstolót tartunk, és kézműves vásárokon is teszteljük az újdonságokat.

Székkutas új „látványossága” a csokigyár, híre túlnőtt a faluhatáron. A helyi iskolások minden évben mennek üzemlátogatásra, sőt messzebbről is érkeznek látogatók. A tulajdonosok nagy álma, hogy kikerüljenek a külföldi piacra. Látva elszántságukat, ez minden bizonnyal sikerül is nekik.

Ezek is érdekelhetnek