Többet fizetünk a boltban...

Egyes szakértők úgy vélik, piaci okok nem indokolják azt az olykor akár tíz százalék feletti élelmiszerár-emelkedést, amit júliusban mértek a statisztikusok. Az élelmiszerek átlagosan 8 százalékkal drágultak, amire nincs igazán magyarázat, hacsak az nem, hogy egyes kereskedők a járvány okozta kieséseiket most így akarják kompenzálni.

LakóhelyemO. Horváth György2020. 08. 26. szerda2020. 08. 26.

Kép: bevásárlókosár kosár termékek Spar áruház bolt bevásárlás abc üzlet vásárlás közért élelmiszer táplálék táplálkozás 2020 02 05 Fotó: Kállai Márton

Többet fizetünk a boltban...
bevásárlókosár kosár termékek Spar áruház bolt bevásárlás abc üzlet vásárlás közért élelmiszer táplálék táplálkozás 2020 02 05 Fotó: Kállai Márton

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára jelentős mértékben emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A hír akkor érdekes, ha tudjuk, hogy az elemzők 3,2 százalékot vártak. Ekkorát ritkán tévednek, szokásosan 1-2 százalék az eltérés.

A nagy különbség oka vélhetően a vártnál sokkalta nagyobb mértékben dráguló élelmiszerek körül keresendő. Átlagosan 8 százalékkal kerültek többe, mint korábban. Különösen nem indokolt a zöldségfélék drágulása, ami már a 20 százalékot közelíti. Hogy a gyümölcsféléket aranyáron mérik, még megmagyarázhatjuk, hiszen szinte mindenből jóval kevesebb terem az idén, mint megszoktuk.

A húsok árának változása első látásra megkérdőjelezhető, mivel éppen az elmúlt időszakban esett a disznó és a baromfi ára, a késztermékeké viszont emelkedett. Ez viszont jó féléves elhúzódó hatás eredménye, mivel a húsiparosok csak eltolva tudták érvényesíteni áremelési szándékukat.

Így éppen akkor lett 10–16 százalékkal drágább a parizer, a kolbász, a sonka, amikor a sertéstartók áresésről számoltak be. Érdekes, hogy a sertéshús ára viszont már csökkenni kezdett.

A kormány által szabályozott áron értékesített termékek közül a dohányé nőtt nagyot, a jövedékiadó-emelés miatt tizedével kell többet fizetni, de hasonló történt az üzemanyagok és a szeszes italok esetében is.

Ezek is érdekelhetnek