Toldik kerestetnek

Lezajlott a Kárpát-medence magyarlakta települései virtusvetélkedőjének utolsó elődöntője. A tiszaszőlősi rendezők kitettek magukért: a harcos versenyzők és a lusta érdeklődők remekül érezhették magukat az évről évre népszerűbb versenysorozat utolsó előtti megmérettetésén. A döntőben kétnapos küzdelemben derül ki, melyik is a Kárpát-medence legerősebb faluja.

LakóhelyemHabik Csaba2011. 08. 12. péntek2011. 08. 12.
Toldik kerestetnek

Mint minden évben, most is új versenyszámokat agyaltak ki a rendezők. Például a sodrófahajítás helyett most gyakorló kézigránátot kellett célba dobni a hölgyeknek. Ez a szám csak mérsékelten bizonyult izgalmasnak a harcos menyecskéknek, hiszen a korábbi feladatnál egy férfialakot kellett eltalálni a sodrófával. Márpedig sokuknak az a kényszerképzet okozott boldogságot, hogy a kocsmából hazatérő urának szolgáltathat végre igazságot, persze csak akkor, ha sikerül eltalálni (őt) a bábut.

Új „szakág” lett a gátépítés is. Itt a versenyzőknek adott számú zsákot kell megtölteni homokkal, és meghatározott rendben lepakolni a legrövidebb idő alatt. A rendezők nyilván a leendő közmunkaprogramra akarják trenírozni a csapatok tagjait: ha jön a baj, legyen szakértelem, felkészültség…

Az autógumi-hajigálásnál két nagyerős vitatkozik, hogy az egykezes eldobás vagy a kétkezes technika eredményezi-e a nagyobb távolságot. Megegyezés híján a kopaszabbik határozatot hoz: „Úgy megverlek a kétkezessel, Dezsőkém, mint svájci frank az eurót, oszt majd láthatod, hogy ki a jobb gumidobó.”

A kamionhúzásnál – ami ezúttal egy tizenhat tonnás tűzoltókocsi vonszolását jelentette – azt mondja az egyik bikaerős versenyző: „A kocsi évről évre nehezebb és a kötél is egyre nyúlósabb. Jövőre csúzligumit kötnek tán, és félúton úgy felspannol és kilő minket, hogy a Holdon kötünk ki, de minimum a Sanyi bácsi diófáján. A petrencés rúd is mindig nehezebb, szerintem töltik ólommal a rúd belsejét, lassan már Toldi sem tudná megmutatni, melyik út megyen Budára.”

A kamionhúzás után jelentős mennyiségű marhapörkölt bevitelével pótolták a délelőtt vesztett energiát, hogy a csapatversenyen is teljes erőből tudjanak helytállni. Amúgy helytállásban nem is volt hiba, mindenki kitette szívét-lelkét. A hangulat, mint mindig, most is (egyre csak) emelkedett. Mikor éppen a Józsi, a Kata vagy egy másik csapattárs csinálja össze magát az erőlködéstől, akkor a többiek nagyon vicces beszólásokkal szórakoztatják a közönséget, Józsit, Katát és önmagukat. Mikor aztán a saját kezükbe kerül a petrence, a homokzsák vagy a traktorgumi, akkor némileg alábbhagy a humorérzék, és maguk alá kívánnak pelenkát. Persze ez így van jól: nem nyerni, teljesítményt elérni, csúcsra törni, hanem egy hétvégi kellemes mulatságért jött ide mindenki.

Bármelyik fotóra kattintva megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek