Uborkák tesztje – vegyes eredmények

Nem volt nagy baj, de mégis csaknem egymillió forintos bírság követte az élelmiszer-biztonsági hatóság ecetes uborkákat érintő vizsgálatát. Főként jelölési, dokumentációs hibákra leltek, de egyes savanyúságokban meg nem engedett kámfort is találtak, illetve olyan méretű uborkákat, amelyek nem feleltek meg a jelölésnek.

LakóhelyemO. Horváth György2020. 07. 17. péntek2020. 07. 17.

Kép: Csemegeuborka uborka savanyúság zöldség 2020.07.03 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Uborkák tesztje – vegyes eredmények
Csemegeuborka uborka savanyúság zöldség 2020.07.03 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja ezúttal 32 csemegeuborkát vett górcső alá. A mintákból 21-nél találtak valami szabálytalanságot.

Ugyanakkor jó hír, hogy egyik sem tartalmazott meg nem engedett növényvédő szert, illetve limit feletti hatóanyag-maradékot.

Sok esetben előfordul, hogy a 3–6 vagy 6–9, illetve 5–8 centisnek feltüntetett uborkaméretnél nagyobb is kerül az üvegekbe. Ez a vásárló becsapása és a spórolás jele is egyben.

236 tonna

Az utóbbi évek razziái során az egyik legnagyobb tételt volt kénytelen zárolni a minap a Nébih. Egy bértárolást végző szatmári vállalkozás fagyasztó-tárolóiban összesen 236 tonna élelmiszert zároltak és semmisítettek meg. A termékekért felelős cég milliós bírságra számíthat. A vizsgálat során többek között egérürülékkel szennyezett, sérült csomagolású, penészes, lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű, jelöletlen, hiányos dokumentációjú termékeket találtak a szakemberek az elsuhanó rágcsálók között.

Ugyanis minél kisebb az uborka, annál magasabb a felvásárlási ára, s ez fordítva is igaz. A vizsgálatok során találtak olyan terméket, amely a megengedett 20 százaléknál magasabb arányban tartalmazott a jelölésnél nagyobb uborkát. Két esetben a névleges töltősúly nem érte el a valóságos értéket. Egynél tartósítószert találtak, holott ezt a csemegeuborkánál tilos használni, egynél pedig meg nem engedett édesítőszerre leltek.

Első hallásra megtévesztő lehet, hogy a 32 mintából 11 esetben kámfort is kimutattak. Ez azonban azért fordult elő ilyen nagy számban, mert a felhasznált aromaanyagot egyazon gyártótól szerezték be, amely kámforral szennyezett terméket szállított. A céggel szemben eljárást indított és bírságot is kiszabott a hatóság.

A tartósítóipari cégek esetében a felügyelők 5 terméknél minőségi, illetve összetételi hiba miatt róttak ki bírságot, melyek összege csaknem 900 ezer forint.

Eredmények

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A dobogó legfelső fokára a Szatmár aranya Kicsi csemegeuborka 6–9 cm állhatott, a második helyen az Aro Csemegeuborka 6–9 cm végzett, míg a harmadik helyet az Auchan­ Csemegeuborka 6–9 cm érdemelte ki.