Claudia Hammond: Érzelmi hullámzások

MiscBudai Horváth József2007. 08. 28. kedd2007. 08. 28.
Claudia Hammond: Érzelmi hullámzások

Mi a könnyek célja? A fülcimpa hossza milyen kapcsolatban van a féltékenységgel? Az emberek miért undorodnak a saját nyáluktól? A remény meghosszabbítja az életet? Érezhetjük-e mások félelmének a szagát?
A szerző, akinek szakterülete az alkalmazott pszichológia, kilenc alapvető érzés - öröm, szomorúság, undor, harag, féltékenység, félelem, szeretet, bűntudat és remény - tudományos hátterét vizsgálja. Ebből megtudhatjuk, hogyan lép kölcsönhatásba az agy és a test az érzelmek kiváltásában, és mit tehetünk azért, hogy féken tartsuk érzelmeinket.
Rövid recenziómban lehetetlen ötlet volna egy olyan kötet beható ismertetésére vállalkozni, mely hemzseg a szemléletes példáktól és alaposan körbejárja a említett érzések mibenlétét, jellemző vonásait. Ezért íme, néhány idézet a könyvből, melyek jól szemléltetik a szerző szándékait és eredményeit:
Az I. világháborút követően még évekig vitatéma volt, hogy az addig sosem látott mértékű öldöklésben a szüntelen rettegés mit és miért váltott ki a katonákból. Találkozhattunk a félelem nélkülinek tűnő hősiesség példájával csakúgy, mint a gyáva megfutamodással. A könyv az egyik frontharcos levele alapján megállapítja, hogy az ilyen módosult tudatállapotban: "Van, aki nem érzi a veszélyt; van, aki fél, de nem mutatja; van, aki fél, kimutatja, és teszi a dolgát; s végül van, aki fél, kimutatja, és kivonja magát a cselekvés alól." (A háború szörnyűsége ott is megmutatkozik, hogy ebben az abnormális helyzetben éppen a normális cselekedet a büntetendő... - teszi hozzá a recenzens.)
"...az emberek szívesebben beszélnek a szexuális életükről, mint az örömeikről, mintha ez túlságosan személyes téma lenne, amelyet nem akarnak egy idegennel megbeszélni."
"Ha egy tömegről készült fényképet adnak a kísérleti alanyok kezébe, a haragos arcokat hamarabb kiemelik, mint a más érzéseket tükrözőket. Az agy ugyanakkor nehezen dolgozza fel a haragot, és a tömeget vizslató tekintet tovább időzik a haragos arcon, és lassabban siklik át a következőre. Ennél foga igen időigényes egy haragos arcokkal teli tömegből kiválasztani az egyetlen boldogot - míg fordítva: igen könnyű."
"Egy kistestvér születése után gyakori a viselkedésbeli változás: a gyerekek 92 százaléka rosszul kezd viselkedni. Van, aki visszahúzódó lesz vagy visszafejlődik, például nem alussza végig az éjszakát, cumisüvegből akar inni, úgy gügyög, mint a kisbaba, elfelejti a szobatisztaságot (...) A szülők sok apróságot jól felkészítenek arra, hogy az anyának majd több időt kell töltenie a baba gondozásával, de a tény, hogy a többi rokon - apa, a nagyszülők - is érdeklődik a kistestvér iránt, sokkolhatja a kicsiket."
Ugye, elgondolkodtató történetek ezek? S lám, mennyire "egyszerű" válaszok adhatók a felvetett kérdésekre. Ez az Érzelmi hullámzások legnagyobb erénye. Jobban megértjük magunkat s a környezetünket, mire a könyv végére érünk.
Ezért ajánlom mindenkinek elolvasásra.

Claudia Hammond: Érzelmi hullámzások

368 oldal

2999 Ft

www.partvonal.hu

Ezek is érdekelhetnek