Az ingázó

Január elején Szováta bejáratainál a település nevét és lakóinak kilétét ősrégi székely rovásos tábla hirdette. Tóth Ferenc tanár, a helybeli Totart Alapítvány vezetője rótta és helyezte el, a hatóság három nap múlva eltávolította a táblákat.

MiscBudai Horváth József2008. 01. 29. kedd2008. 01. 29.
Az ingázó

A Magyarok Világszövetségének Sajtószolgálata hírei szerint Tóth Ferenc hónapokkal azelőtt levélben fordult a helyi önkormányzathoz a település nevének rovásos megjelenítéséért. A helyhatóság válaszában megígérte, hogy a közeljövőben határoznak az új helységnévtábláról. A Korondra ingázó Tóth Ferenc három hónapban határozta meg a maga számára a közeljövőt. Aztán január első napjaiban döntött, s elhelyezte a táblákat: „Így kezdem én az új évet! Így írok én! BUÉK Magyarország!” – küldte világgá a hírt Tóth Ferenc.
Január 8-án eltávolították Szováta bejárataitól a helységnévtáblákat. Tóth Ferenc tudomása szerint néhány szovátai ember értesítette a felsőbb vezetőket, köztük Lokodi Emőkét, a Maros megyei tanács RMDSZ-es elnökét, majd ezután a megyei útügyi hivatal alkalmazottai szedték le a táblákat. A Korondra ingázó tanár nem tudja, hogy hová szállították, illetve megsemmisítették-e azokat.

A táblaállítást és eltávolításukat is értem. Csak azt nem: mi okból fontos, hogy Tóth Ferenc Korondra ingázik? Miért lényeges annyira, hogy ez a röpke híradásokban kétszer is említésre került?

Ezek is érdekelhetnek