Aranyhíd a szépkorúaknak

A csalók, trükkös tolvajok leggyakoribb áldozatai a nyugdíjasok, hiszékenységüket sokszor a félretett pénzük bánja. Aranyhíd néven új képzést indít a Miskolci Egyetem, hogy az idősek áldozatvédő segítőkre leljenek, s ők is megtanulják megvédeni magukat.

MiscPalágyi Edit2008. 03. 07. péntek2008. 03. 07.

Kép: Kései szüret tokajhegyalja mádi dűlők szőlő tőke idős nyugdíjas öreg munkás kéz 2007.10.21. fotó: Németh András Péter

Aranyhíd a szépkorúaknak
Kései szüret tokajhegyalja mádi dűlők szőlő tőke idős nyugdíjas öreg munkás kéz 2007.10.21. fotó: Németh András Péter

Egy nyolcvanöt éves, Heves megyei asszonyhoz nemrégiben azzal kopogtattak be, hogy óriási szerencse érte, nyert egy számítógépet, internet-hozzáféréssel. Az örömhír közlője „csupán” százezer forintot kunyerált a nénitől, mondván, hamarosan jönnek, s bekötik a gépet. A nyugdíjas várt három-négy napot, persze hiába, aztán feljelentést tett, majd felkereste az áldozatvédőket.
Hasonló panaszokkal gyakorta kopogtatnak a megyei igazságügyi hivatalok áldozatsegítő szolgálatainál, tudom meg dr. Zvara Ágnestől, az egri iroda vezetőjétől. Az állam által fenntartott szolgálatok azonnali gyorssegélyt nyújthatnak, enyhíthetik az erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárát, illetve szakjogászi segítséget adhatnak. A jogi végzettségű hivatásos áldozatsegítők – Egerben például ketten munkálkodnak azon, hogy orvosolják a bajokat – együttműködnek a civil szervezetekkel, például a Fehér Gyűrű Egyesülettel. Kapcsolatban állnak a megyebeli települések önkormányzataival, a családsegítőkkel, de arra már nemigen jut idejük, hogy felvilágosító előadásokat tartsanak az idősek klubjaiban, s így megelőzzék a bűneseteket.
Könnyítené az állami áldozatsegítést, ha a falvakban is akadnának közvetítők, akik segítenének felkarolni a kirabolt, átejtett embereket. Zvara Ágnes szerint tanulhatnánk a külföldi példákból. Hollandiában háromszáz hivatásos áldozatsegítő dolgozik, ám ötször ennyi önkéntes szorgoskodik mellettük.
Nálunk nincs hasonlóan népes, szervezett hálózat, minden attól függ, akad-e lelkes helybeli, aki motorjává válik az ügynek. Gyöngyösön és Hatvanban például a Fehér Gyűrű Egyesület önkéntesei igazítják el azokat, akik elszenvedtek valamilyen bűncselekményt. Hatvanban nyolc éve működik a Fehér Gyűrű, méghozzá példaértékű öszszefogással. Az áldozatvédelem civil szerveződésébe az önkormányzat is bekapcsolódott, s a munkacsoportot ügyvéd, bíró, pénzügyi szakértő erősíti – tudom meg vezetőjüktől, Numan Györgytől. A Zagyva-parti városban működő irodát is az idősek keresik fel leggyakrabban, hiszen a legtöbb bűncselekményt az ő kárukra követik el.  
„A nyugdíjasok sajnos hiszékenyek, s ez védtelenné teszi őket. Ezért fontos, hogy megtanítsuk őket védekezni, s emellett kiképezzünk olyan támogatókat, akik figyelmeztetnek a leselkedő veszélyekre” – mondja dr. Dobos László, a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központjának programvezetője. „Aranyhíd” – ezt a nevet adták annak a nemrégiben akkreditált, hazánkban újdonságnak számító képzésnek, melyet az aktív nyugdíjasoknak, illetve az idősek klubjaiban, otthonaiban dolgozóknak hirdettek meg. A hatvanórás kurzus kétharmad részében elméleti tudást szereznek majd a résztvevők. Hallhatnak arról, milyen testi-lelki változásokkal jár az idősödés. Rendőrök okítják őket arra, hogyan előzhetik meg a bűncselekményeket, s mit tehetnek, ha mégis megesik a baj. Gyakorlati tudnivalókkal is felvértezi őket a tanfolyam, ugyanis terepgyakorlaton ismerkedhetnek meg azokkal a védelmi eszközökkel, amelyek távol tartják a bűnözőket. Borsodban bevált például a szomszédriasztó, amit a szomszédos Hevesben szintén bevetettek. A pánikgombnak is hívott eszköz biztonságérzetet ad az egyedül élőknek.
Az Aranyhíd időskori áldozatvédelmi mentor- és kortársképzést először március elején indítják Tiszaújvárosban, mégpedig a rendőrség együttműködésével és egy minisztériumi pályázati támogatással. A programvezetőtől megtudtuk: azt tervezik, hogy később Encsen, Miskolcon és Ózdon tartanak hasonló tanfolyamot, melyektől azt várják, hogy fékezze a térségben elharapózó bűnözést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek