Hallében úsznak

Már május óta készülnek a bajaiak a XIII. Bajai Halfőző fesztiváljukra; akkor kezdődött a helyek kiosztása. Sok a jelentkező, de a főtér befogadóképessége, így a bográcshelyek száma véges.

Misc2008. 07. 04. péntek2008. 07. 04.
Hallében úsznak

Bár kéthektáros a Szentháromság tér, ezen a szombaton megtelik bográccsal, asztallal, hallal, illattal és baráti társaságokkal, akik a hamisítatlan bajai halászlét alkotják és fogyasztják is. Mint mondják – természetesen az ottaniak –, ez a csúcshalászlé, amelyet csakis férfiak tudnak igazán főzni. Paprika, hagyma, víz és só kerül bele, és kenyér helyett gyufaalakú, kifőtt száraztésztával fogyasztják, amelyet a többnapos halászatra egykor magukkal vittek az itteniek. (Előzőleg pedig halért cserélték a lisztet a molnárral.) A július 10–13. közötti fesztivál idén először tart négy napig, és az ország, sőt a világ minden részéből hazavonzza az itt születetteket, hogy élvezzék a hagyományőrző néptánccsoportok, zenekarok fellépését, a bográcsokban fövő lé illatát, a Hajós-bajai borvidék jó borait és egymás társaságát. Az esemény egyre népszerűbb, ezért a város tervezi, hogy idegenforgalmi, turisztikai fejlesztésekkel teszi még vonzóbbá a hosszabb itt-tartózkodást. Szeretnék, ha minél több üdülőhajó kötne ki, és a vízi turizmust fogadó létesítmény is épülne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek