Talált csikk szipkából

Ha az ember elkövette azt a butaságot, hogy rászokjon a cigarettára, legalább legyen folyamatos lelkiismeret-furdalása miatta – mondom huszon-egynéhány év füstölést magamban tudva.

MiscKirály Farkas2008. 07. 11. péntek2008. 07. 11.
Talált csikk szipkából

Persze nem mindig gondoltam így. Eleinte azért füstöltem, hogy a „jó” társaságban lehessek. Később azért, mert mindenki cigizett körülöttem. Hogy meddig lehet süllyedni? A faszipkából lehet szívni talált csikket, és megéri hét-nyolc kilométert gyalogolni a havasokban a legközelebbi kocsmáig néhány cigarettáért.
Most, „nyugodt” újságcsinálóként, másképpen gondolkodom a nikotinrúdról. Három-négy év óta fél csomag alá csökkentettem a napi dózist. „Lehet ennél jobb is!” jelszóval téptem le a celofánt Allen Carr CD-jéről. Leszoknék a dohányzásról, de nem tudok! – írja a borítón, hát ez pont nekem való.
A CD szövege meglehetősen amerikai és hatásvadász. De hiteles és elrettentő. Bővében vagyok a fantáziának, és képzett is ilyetén dolgok kitalálásában. De Allen Carr nálam meggyőzőbb – s ez már nem csekélység.
Hogy mikor fogom életbe léptetni a hallottakat, napra biztosan nem tudom megmondani. Egyvalamivel viszont eldicsekedhetek: mióta felfogtam az üzenetet, nappal nem gyújtok rá. Este, dolgaim végeztével, elszívok egy-két szálat. Ez is valami. S közben arról gondolkodom, hogy néhány hónapra Skóciába, pontosabban Dundee-be kellene költöznöm, ahol a város egyik új programja a leszokást támogatja: akik felhagynak a dohányzással, heti 12,50 fontot kapnak 12 héten keresztül (ez összesen mintegy 45000 forint). Így talán nekem is könnyebb lenne elnyomni azt a bizonyos utolsó csikket, amiről a CD-n beszélnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek