Kölykedzés

Egy héttel ezelőtt a születésszabályozásról olvashattak, most következzen egy szülésről szóló írás. Közeleg az ősz, amely komoly megpróbáltatások elé állítja a kutyatartókat.

MiscSzücs Gábor2009. 08. 19. szerda2009. 08. 19.
Kölykedzés

Már maga a tüzelési szakasz is elég hangos és látványos: a tüzelő lányzók szomszédságából, de akár a messzi távolból „kerítéskapun” át érkező bővérű kanok képesek egész éjjel nyüszíteni, a lányos ház körül tanyázva, ajtót kaparni, reggelig tartó csetepatét rendezni. A kutyakisasszonyok általában 7–10 hónapos korban válnak nagylánnyá, ettől kezdve ajánlható a fokozott éberség, a séták időpontjának és helyének gondos megválasztása. Ajánlandó olyan szagközömbösítő spray használata is, amely néhány órára elfedi az ivarzó szagokat. A későbbi tüzelések során különböző hormonkészítmények között választhatunk. Az ivarzást elhalasztó injekciót két tüzelési időszak között kell a kutyának megkapnia, ekkor a következő tüzelés kimarad. Vannak olyan tabletták, amelyek felfüggesztik az ivarzást, ha tüzelés ideje alatt adjuk be.

Ha azonban éberség ide, fokozott körültekintés oda, a tettre kész hadból egy rafinált lovag (általában a legcsúnyább, kedvencünkhöz a legkevésbé illő keverék) pár pillanat alatt örömet szerzett tüzelő lánykutyánknak, még mindig elvihetjük kedvencünket állatorvoshoz. Létezik ugyanis olyan injekció, amelynek kétszeri beadása (a „balesettől” számított 3. és 5. napon) a vemhesség megszakadását okozza.

Amikor az ellés időpontja közeledik, a gazdinak fel kell készülnie a szülésnél való segédkezésre és a kölykök gondozására. Ehhez jó, ha tudja, mire kell figyelemmel lennie, hogyan zajlik rendben az ellés, és mit kell tenni, ha kutyájánál probléma adódik. Erről már többször írtunk. Most csak annyit, hogy a vemhesség utolsó harmadában annyira erőteljes a kölykök növekedése, hogy az anyakutya napi egyszeri étkezéssel már nem képes elegendő táplálékot magához venni, ugyanis a gyomor egyre kisebb a hasüregben mind nagyobb helyet elfoglaló csemeték miatt. Ezért az anyának naponta többször is adjunk enni, lehetőség szerint magas energiatartalmú kutyatápot. Az anyakutyánkat is sétáltassuk, engedjük mozogni, azonban semmiképp ne végeztessünk vele túlzottan kimerítő feladatokat.

A kutya vemhessége a fedeztetéstől számítva átlagosan 63 napig tart, néha lerövidülhet 58 napra, vagy meghosszabbodhat 68 napra is. A pontos időpont meghatározásában segít, ha tudjuk: a szülés napján hirtelen csökken a szuka testhőmérséklete. Tehát a terhesség 55. napjától naponta legalább kétszer mérjük meg a jány testhőmérsékletét, ami a normális 38,5-39,0 °C-ról lecsökken 37,5 °C alá a várható szülés előtt 6–24 órával.

Ezek is érdekelhetnek