Sorban állnak, hogy magyar katonák lehessenek

Éves értékelő és feladatszabó értekezletét a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisán tartotta Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A katonák látványos bemutatók keretében bizonyították felkészültségüket, illetve a rendelkezésükre álló technikai eszközök és fegyverzet hatékonyságát.

MiscSzőrös Zoltán2010. 02. 11. csütörtök2010. 02. 11.
Sorban állnak, hogy magyar katonák lehessenek

Az értekezlet során nemcsak a Magyar Honvédség elmúlt évét, hanem a 2006 óta végrehajtott változásokat is értékelték, mint ahogyan a feladatok sorában is hosszabb távú elképzelésekről esett leginkább szó.

– Az elmúlt négy évben megújult a Magyar Honvédség: elavult tömeghadsereg helyett a 21. század kihívásainak megfelelni képes, professzionális haderőt hoztunk létre. Alkalmazkodva a megnövekedett követelményekhez, a felkészítési rendszer is megújult, az önkéntes hivatásos, illetve szerződéses haderő magasabb képzettségű – mondta dr. Szekeres Imre. A miniszter a legfőbb eredménynek a honvédelemmel kapcsolatban kialakított nemzeti konszenzust nevezte. Nemzeti katonai stratégia készült, s a Magyar Honvédség a 2007 végére befejezett szervezeti átalakítás után átláthatóbb és egységes lett.

2008-tól – a stabilizálás és a fejlesztés jegyében – fontos lépést jelentett a Gripen vadászgépek hadrendbe állítása, illetve a NATO légiszállító ezred Pápára telepítése. Új gépjárművek és a katonák személyes védelmét biztosító eszközök beszerzésével, a harci járművek, az informatikai és híradórendszerek fejlesztésével is előrébb lépett a honvédség. Magyarország össznemzeti termékének 1,3 százalékát, azaz évente 350 milliárd forintot fordít honvédelemre, s ennek több mint 20 százalékát fejlesztésre.

Az ország védelmének, a légtér szuverenitásának megőrzése mellett a katasztrófa-elhárításban is komoly szerepet vállalnak a magyar katonák. A szolnoki bemutató is demonstrálta, hogy a nap 24 órájában több mint 1000 katona és 300 eszköz áll készenlétben, hogy természeti vagy vegyi katasztrófa, szélsőséges időjárási helyzet esetén segítséget nyújtson.
A NATO tagjaként – szövetségi együttműködésben – a békemissziókban is jelentős szerepet vállal a Magyar Honvédség: a Nyugat-Balkánon és Afganisztánban kiemelt fontosságú feladatot lát el. A válságkezelő munkát folytatják, Afganisztánba további magyar csoport indul, hogy részt vegyen az ottani erők felkészítésében.

Jelentős a honvédségbe vetett bizalom Magyarországon. A sikeres laktanyai nyíltnapok, a nyilvános rendezvények – így a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – növelték a honvédelem presztízsét, népszerűségét. Ennek is köszönhetően, a katonai pálya egyike a legvonzóbbaknak. Jelenleg csaknem 9 ezren várnak arra, hogy hivatásos vagy szerződéses katonák lehessenek.

A Magyar Honvédségnél tudatos tervezőmunkával szabják meg az irány: 17 területen fejlesztenek. Így a szárazföldi erőknél az eszközök és felszerelések modernizálásával, a légierőnél pedig a Gripenek alkalmazásával, a NATO stratégiai légiszállítási képesség támogatásával, a helikopterprogram folytatásával.

Ezek is érdekelhetnek