Sikeres a koszovói magyar misszió

Hazatért Koszovóból a Magyar Honvédség KFOR kontingensének első váltása. A békefenntartó zászlóalj tagjainak féléves küldetésük teljesítése után a Szolnokon tartott visszafogadó ünnepség keretében nyújtottak át elismeréseket.

MiscSzőrös Zoltán2010. 03. 04. csütörtök2010. 03. 04.
Sikeres a koszovói magyar misszió

Hat hónapot töltött távol hazájától 211 katona, akik a KFOR kontingens első koszovói váltásában teljesítettek szolgálatot. A 2009. szeptember 1-jén szolgálatba álltak felkészítését az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj hajtotta végre, az állomány nagy része is ezen alakulat katonáiból került ki.

A koszovói Pec településen kialakított táboruk körzetében tevékenységük során ellenőrző és megfigyelő pontokat működtettek, fegyverbegyűjtésben és járőrözésben vettek részt. Feladataik közé tartozott objektumok védelme, konvojok és kiemelten fontos személyek közúti-légi kísérete.

A szolnoki visszafogadó ünnepségen Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár elmondta: több alkalommal személyesen győződött meg a misszió munkájának hatékonyságáról. A külszolgálatot teljesítő magyar katonák felkészültségéről, fegyelmezettségéről, tudásáról a helybéliek és a nemzetközi erők parancsnoka is elismerően nyilatkozott  Magyarország számára a Balkán továbbra is kiemelten fontos terület, s a tapasztalatok alapján a békefenntartók jelenlétére még jó ideig szükség lesz. Egyszersmind a megerősödött helyi rendfenntartó erők és regionális alakulatok sok feladatot már önállóan képesek megoldani. A stabilitás erősödésével csökkenthető a KFOR erők nagysága, megváltozik a feladatrendszere is. A tavaly nyári NATO védelmi miniszteri értekezleten döntöttek arról, hogy a 12 ezres létszámot – három lépcsőben, másfél év alatt – 2-3 ezer főre csökkentik. A már lezárult első szakasz Magyarországot nem érintette, s a közvetlen nemzeti érdek miatt a jövőben is csak kisebb mértékben apad a magyar misszió létszáma.

Vadai Ágnes leszögezte: üszkék lehetünk katonáink eredményeire, akik az ott megszerzett tudásukat későbbi munkájukban Magyarország, a Magyar Honvédség és saját maguk számára is hasznosíthatják. A családtagoknak, hozzátartozóknak köszönetet mondott bátorító türelmükért. Kiemelkedő szolgálatteljesítésért többen is elismerésben részesültek, a Békefenntartásért szolgálati jelzést a kontingens valamennyi tagja megkapta.

Bármelyik fotóra kattintva megnyílik a képgalériánk!