Rakétákat számol Washington és Moszkva

Oroszország és az Egyesült Államok megállapodtak az újabb leszerelési egyezményt illetően. A START-3 előírja a nukleáris robbanófejek államonkénti 1550 darabra való csökkentését. Az egyezményt április nyolcadikán, Prágában fogják aláírni az elnökök, azaz Barack Obama és Dimitrij Medvegyev. Már ha aláírják.

MiscKirály Farkas2010. 04. 01. csütörtök2010. 04. 01.
Rakétákat számol Washington és Moszkva

Nem egészen egy héttel ezelőtt, március 26-án pénteken reggel az említett országok első emberei egy telefonbeszélgetés során abban egyeztek meg, hogy április 8-án találkoznak Prágában. Ott ellátják kézjegyükkel az Egyesült Államok és Oroszország közötti újabb egyezményt a támadó jellegű stratégiai fegyverek számának csökkentéséről és korlátozásáról – jelentette be a nem akármilyen forrás: az USA elnöki hivatala. A kommünikében azt is hangoztatták, hogy „e történelmi megegyezés újabb lépést jelent a két ország biztonságának érdekében, és ismét kétségtelenné teszi az amerikai és orosz fölényt a nukleáris biztonságot illetően”.

Az új egyezmény szerint a két ország nukleáris arzenálja legfeljebb 1550 robbanófejből állhat, ami 30 százalékkal kevesebb, mint amit a 2002-es moszkvai egyezmény megenged – tudatta a Fehér Ház. Barack Obama és Dimitrij Medvegyev még a tavalyi év vége előtt szándékozott megkötni az újabb egyezményt, de a tárgyalások elhúzódtak. Viszont március 26-án Natalia Timakova, a Kreml szóvivője is megerősítette az egyezmény tervezett aláírásának hírét.

Csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy aláírják. A Fehér Ház és a Kreml tájékoztatója után néhány nappal felszínre kerültek a különböző szövegértelmezésekből adódó nézeteltérések. Március utolsó napján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy országa fenntartja a jogot a tárgyalásoktól való visszalépéshez, amennyiben az USA gyarapítani szeretné stratégiai rakétafegyvereinek számát. Válaszként Ellen Tauscher fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonságügyi külügyi államtitkár közölte: az új START egyezmény nem ír elő Amerikának semmilyen kötelezettséget a stratégiai rakétákra vonatkozóan.

A nézeteltérés oka, hogy egymás mellett léteznek a támadó, illetve a védelmi stratégiai rakétafegyverek. Amerikai értelmezés szerint az egyezménynek nincs köze a védelmi fegyverekhez – az orosz értelmezés viszont azokat is az egyezmény tárgyának tekinti. Hogy mire jutnak a felek, azt csak találgatni lehet. Mindenesetre minél kevesebb amerikai és orosz rakéta néz egymással farkasszemet, annál nyugodtabban alhat mindenki a földkerekségen.

Ezek is érdekelhetnek