1989. október 23.

A harminc évvel ezelőtti rendszerváltásunk egyik emelkedett pillanata a Magyar Köztársaság kikiáltásának napja 1989-ben. Éppen a hányatott sorsú ünnepen, október 23-án történt.

Ország-világSzijjártó Gabriella2019. 11. 02. szombat2019. 11. 02.

Kép: Budapest, 1989. október 23. Az első alkalommal szabadon megrendezett, az 1956-os eseményekre emlékező esti nagygyűlésen résztvevő fiatal férfi nemzetiszínű gyertyákkal formázza a győzelem jelét a Kossuth téren, a Parlament előtt. MTI Fotó: Manek Attila, Fotó: Manek Attila

1989. október 23.
Budapest, 1989. október 23. Az első alkalommal szabadon megrendezett, az 1956-os eseményekre emlékező esti nagygyűlésen résztvevő fiatal férfi nemzetiszínű gyertyákkal formázza a győzelem jelét a Kossuth téren, a Parlament előtt. MTI Fotó: Manek Attila
Fotó: Manek Attila

Déli 12 órakor a Parlament Kossuth térre néző erkélyéről Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök kihirdette Magyarország új államformáját: „Ünnepélyesen bejelentem, hogy az Országgyűlés által módosított alkotmány kihirdetésével a mai naptól, 1989. október 23-tól, országunk államformája és neve: Magyar Köztársaság.

Most, a XX. század vége felé közeledvén, a szabad, demokratikus Magyarország megteremtésében a Kossuth Lajos, Károlyi Mihály és Tildy Zoltán nevével összekapcsolódó előző magyar köztársaságok nyomdokain haladunk, s az utóbbi negyven esztendő – különösen az 1956-os októberi népfelkelés és nemzeti függetlenségi megmozdulás – történelmi tanulságaitól indíttatva, megalkottuk az új köztársaság törvényes alapjait.”

Fotó: Manek Attila, MTI

„A tisztelgő katonák fegyverében nemzetiszínű zászló. Mögöttük vagy harminc méterre, mintha csak Petőfi Sándor verséből elevenedett volna meg, ott áll a vén zászlótartó: Dibáci Lajos elmúlt már 75 éves... Egy nappal a forradalom születésnapja előtt bement a XVII. kerületi tanácsra, hogy adjanak neki egy zászlót, de ott azt mondták neki: csak ha előtte kérvényezi... Így aztán itt, a Hősök terén adott neki valaki egy lobogót, amit feszes vigyázzállásban szorít a szívéhez.„ (Részlet a Magyar Nemzetből)

Fotó: Manek Attila, MTI

A Hatvanban készült fényképen Svába János 93 éves egykori munkásőr elbúcsúzik fegyverétől a Zalka Máté Munkásőregység raktárában, miután az Országgyűlés törvényt hozott a szervezet jogutód nélküli megszüntetéséről. Mellette Oláh Ferenc honvéd főtörzsőrmester áll.

Fotó: H. Szabó Sándor, MTI

Bagdi Ildikó 23 éves fotográfus kisfiával, Kovács Krisztiánnal Debrecenben, a szülészeti klinikán. A kisfiú aznap délben született, amikor Budapesten kikiáltották a Magyar Köztársaságot.

Fotó: Oláh Tibor, MTI

Az Új köztemető 301-es parcellájában, a forradalom kitörésének 33. évfordulóján virágcsokrokat, koszorúkat, gyertyákat helyeztek el a harcostársak és a megtorlás során kivégzett áldozatok nyughelyénél.

Fotó: Mónos Gábor, MTI

Szűrös Mátyás ezzel a jókívánsággal zárta beszédét: „Legyen hosszabb életű az új Magyar Köztársaság, és boldogabb elődeinél... legyen béke a Földön, és legyen békesség az emberek között!”

Fotó: Manek Attila, MTI

 

Ezek is érdekelhetnek