Kempingkéssel ment iskolába

Zéró tolerancia – harsogják az amerikai iskolákban, ha az erőszak bármilyen formáját kell megbüntetni. Okuk is van rá, hiszen az alma materek időről-időre tragikus lövöldözések, késelések színhelyei. A hatéves, első osztályos Zachary Christie most megtanulhatja, hogy az iskola nem tűr e téren semmiféle kilengést.

Ország-világA. Fodor György2009. 10. 14. szerda2009. 10. 14.
Kempingkéssel ment iskolába

Zachary a Delaware állambeli Newark elemi iskolájának legfiatalabb tanulója. Amikor aznap eljött az ebéd ideje, elővette kedvenc evőeszközét: egy kemping-szerszámot, amit a kirándulók visznek magukkal. Az ötletes kis eszköz a kanál, a villa – és a kés kombinációja.

Ez tűrhetetlen, mondta a Downes elemi iskola tantestülete, Zachary megsértette szabályt, hogy az iskolába tilos bármilyen veszélyes eszközt behozni. A szigorú tanítók azt javasolták, hogy Zachary – a zéró tolerancia jegyében – töltsön 45 napot egy „javító iskolában”: így majd megérti, hogy nem szegheti meg a szabályt. Amikor mások ellenérveket hoztak fel a büntetés ellen, a pedagógusok széttárták a kezüket: Amerika jogállam, nekünk is tiszteletben kell tartanunk a saját szabályainkat.

Összeült tehát az iskolaszék, és hosszas vita után Zachary büntetését 35 napra csökkentették: ennyit kell egy másik szigorú iskolában eltöltenie. A testület azt nem tehette meg, hogy eltekint a büntetéstől, mert megsértette volna a zéró tolerancia elvét, s erre más bűnösök is hivatkozhatnának. „Politikai értelemben persze mindenki a zéró toleranciát dicsőíti, de amikor alkalmaznunk kell ezt a szabályt, akkor kezdjük felismerni, hogy időnként milyen nehéz dolog ez” – magyarázkodott John Mackenzie, az iskolaszék tagja. Szerinte akad olyan iskola, amely bizonyos esetekben eltekint a zéró tolerancia alkalmazásától.

A hatéves Zachary esete a „késsel” váratlanul nagy vihart kavart. Az AP amerikai hírügynökség jelentését a tekintélyes lapok – Boston Globe, Washington Post – is átvették. Zachary és a mamája támogatja az iskola szigorú szabályainak tiszteletben tartását, bár szerintük a büntetés túlságosan kemény – jegyezte meg a BBC.

Ezek is érdekelhetnek