Új, katolikus, cigány mise

"Cigány honfitársainkért az előítéletek leküzdésével, az imádság erejével, kultúrájuk elfogadásával és tiszteltben tartásával tehetünk a legtöbbet" – mondta a Mária Rádióban Székely János, Esztergom-budapesti segédpüspök.

Ország-világczb2009. 10. 16. péntek2009. 10. 16.
Új, katolikus, cigány mise

Mindez annak apropóján hangzott el, hogy október 18-án, a Papp László Sportarénában „Jobb velünk a világ!” címmel ismét koncertet rendeznek az elesettek, illetve a hátrányos helyzetűek megsegítésére. A sérült fiatalok zenekara – a program kezdeményezője – a Nemadomfel Együttes neves hazai énekesekkel és zenészekkel lép fel. A koncert bevételét a szendrőládi cigányok számára ajánlják fel.

A koncertet megelőzően szombat délután 3 órakor szentmise lesz a Szent István Bazilikában. Székely János a Mária Rádiónak adott interjújában kifejtette: a szentmise különlegessége, hogy – modern hangszereléssel megkomponált hagyományos cigány dallamokra építve – először lesz hallható az új katolikus cigány mise lovári, illetőleg magyar nyelven. Az imádság célja, hogy a szakrális élmény segítse az evangéliumi üzenetek közös átélését. A katolikus egyház különleges szeretettel és emócióval fordul a cigányság felé, s meggyőződése, hogy az evangélium a cigányság kultúráját is megszenteli. Aki valaha részt vett cigány misén vagy ünnepségen, az tudja, hogy a cigányembereknek nyitott a szívük azok felé, akik elfogadják őket, s nyitott a szívük az Úristen felé is. - hangsúlyozta Székely János.

A mindennapi emberi kapcsolatokban  nyitottan, bizalommal, előítéletek nélkül és segítőkészen kell a cigányság felé fordulni, arra törekedve, hogy megismerjük valós helyzetüket és problémáik gyökereit. A többségi társadalom és a romák együttélésében akkor következett be törés, amikor a cigányság – 1989 után – elveszítette kenyérkereseti lehetőségét, s munkahelyek híján perifériára szorult. E helyzetből elsősorban a képzés és az oktatás lehet a kiút. – állítja a segédpüspök.

Ezek is érdekelhetnek