Új otthonra lelt a Mercedes Kecskeméten

Látványos külsőségek között és óriási médiaérdeklődés mellett tartották meg ma Kecskemét határában a Mercedes-gyár alapkőletételét. Bajnai Gordon miniszterelnök az ország iránti bizalomnak tudja be, hogy a német világcég gyökeret ver nálunk. Munkatársunk a helyszínről küldte tudósítását.

Ország-világBorzák Tibor2009. 10. 16. péntek2009. 10. 16.
Új otthonra lelt a Mercedes Kecskeméten

Kecskeméten még a nap is kisütött a Mercedes-Benz első kelet-európai gyárának alapkőletételének tiszteletére.Igaz, a város határában lévő, tekintélyes méretű beruházási területen a szél igencsak erősen tépázta a cég zászlóit. A kivételes biztonsági intézkedések közepette, német precizitással megszervezett ünnepséget abból az alkalomból rendezték, hogy hivatalosan is kezdetét vették az építési munkálatok. Az ilyenkor szokásos ceremónia, az alapkőletétel főszereplői a világcég vezetői, a kecskeméti polgármester és a miniszterelnök volt.

A sajtótájékoztatón Rainer Schmückle, a Mercedes-Benz személygépkocsi-üzletágának ügyvezető igazgatója elmondta: egy ilyen nagy horderejű beruházásnál jól át kell gondolni, hol kezdjenek építkezésbe, Miután Magyarországon készséges fogadtatásban volt részük, s ígéretet kaptak az optimális feltételek megteremtésére is, nem sokat godolkodtak a helyszínen. Hogy választásuk szerencsésnek bizonyult, azt egy év elteltével most /megerősíthetik.

Az építkezés csúcsidényében ezerötszázan is dolgoznak majd a terepen, aminek a városban és környékén csak örülni lehet. Amint annak is, hogy az első, ötvenmilliót kitevő megbízásokat is magyar cégeknek adták ki. A kecskeméti bázis szoros együttműködésben üzemel a ratstatti központi gyárral – ahogyan a cégvezető fogalmazott: közös termelési hálózatot képeznek majd.

Michael Frieß, a kecskeméti gyár leendő igazgatója leszögezte: Magyarország új otthont jelent a Mercedes-Benz számára. Néhány német alkalmazott már a munkálatok első fázisánál is jelen lesz, nemrég költöztek a városba, ismerkednek a településsel. Terveik szerint jövő év közepére állnak a gyárépületek, fokozatosan telepítik a berendezéseket, először a lakkozó üzem készül el. Az előszériagyártás 2011-ben kezdődik, a tényleges gyártás pedig 2012-ben. Hogy az új generációs A és B típusok mellett milyen személygépkocsik gördülnek még le a gyártósorról, azzal kapcsolatban csupán annyit árult el a projektvezető, hogy a kecskeméti üzemben egy „jól festő” exkluzív modellt állítanak elő, egy másik típust pedig a rastatti üzemmel közösen gyártanak majd.

Kecskemét polgármestere, Zombor Gábor a Szabad Föld Online-nak korábban azt nyilatkozta: a Mercedes-gyár letelepedése egyértelmű sikertörténet. A pénteki ünnepségen pedig azt hangsúlyozta, hogy kezdettől fogva töretlenül hittek a beruházás megvalósulásában, a válság ellenére is csak előre tekintettek, s most sincsenek ezzel másként. Mivel a helyiek szeme előtt zajlik a gigantikus építkezés, megnyugtató és megalapozott jövőben reménykedhetnek, hiszen a város életében sok fordulatot hozhat a Mercedes-Benz megjelenése.

Az alapkőletételre megérkezett Bajnai Gordon miniszterelnök is. Beszédének vezérmotívuma a „bizalom” volt: azzal, hogy az autógyár Kecskeméten építi fel első kelet-európai üzemét, az ország iránti bizalmáról is tanúbizonyságot tett. Aki épít, az bízik önmagában és azokban, akikkel együtt teszi ezt – hangsúlyozta a miniszterelnök. Az pedig külön becsülendő, hogy a Mercedes-Benz éppen akkor terjeszkedik, amikor a világon soha nem tapasztalt mélypontra került az autóipar. Bajnai Gordon példaértékűnek tartja azt az együttműködést, ami Kecskemét és a kormány között zajlik, s a nemzeti érdeket jelentő beruházást illetően a pártok között is egyetértés van. Az alapkőletétel mérföldkő is egyben a nagyobb befektetések útján, s ha minden akadályt sikerül legyőzni, remény van arra, hogy kilábalunk a válságból.

Hagyományos módon, néhány tárgyat elhelyeztek egy fémhengerben, amit aztán az alapkőletételnél „bebetonoztak”. A miniszterelnök egy szerencsepénzt, a kecskeméti polgármester a megyei lapot, a német cégirányítók pedig okiratokat és magát az építési engedélyt hagyták az utókorra. A nem mindennapi esemény végére elromlott az idő, gyülekeztek a viharfelhők, nagy erővel fújt a szél. Csak megnyugtatásul közöljük: ez semmilyen hatással nem lesz a beruházásra.

A Mercedes-gyár kecskeméti honfoglalásáról a Szabad Föld ma megjelent 42. számában hosszabb riport olvasható!

Ezek is érdekelhetnek