A nők elleni erőszak napja

November 25.: a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja. Ma indul és december 10-ig tart az a 16 akciónap, mely „A nők elleni erőszak ellen” elnevezésű kampány keretét adja.

Ország-világSzabó Enikő2009. 11. 25. szerda2009. 11. 25.
A nők elleni erőszak napja

A kampányban részt vevő civil szervezetek, magánszemélyek célja, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

A nők elleni erőszakot az ENSZ a következőképpe határozta meg:

„A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.
Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]”
(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)

A világon minden 18. másodpercben bántalmaznak egy nőt. Az, hogy valahol mi is számít erőszaknak, országonként változó. A szokások, az eltérő szocializációs folyamatok miatt gyakorta maguk a nők sem tudják, hogy áldozatok. Afrikában például a nők fizikai, lelki bántalmazása mindennapos, az elkövetőket nem büntetik. Európában és Amerikában – szeretnénk hinni, hogy a civilizált országokban mindenhol – létezik és egyre nagyobb nyilvánosságot kap a családon belüli erőszak kifejezés, ami azonban már nem csak a fizikai agressziót jelenti.

A testi erőszak csupán a jéghegy csúcsa: nem szabad megfeledkezni az erőszak más formáiról sem:

Szóbeli erőszak: a nő lekicsinylése, sértegetése, megalázása; a gúnyolódás; nevetségessé tétel; a veréssel, illetve a gyerekek elvételével, valamint az öngyilkossággal való fenyegetés.

Lelki erőszak: barátoktól, munkától, családtól való elszigetelés vagy eltiltás; na ő önbizalmának módszeres rombolása; félelemkeltő viselkedés; állandó ellenőrzés.

Szexuális erőszak: nem kívánt szexuális tevékenységre való kényszerítés; fogamzásgátlás akadályozása vagy kényszerítése.

Gazdasági erőszak: anyagi függésben tartás; munkáról való lebeszélés vagy eltiltás; nő fizetésének elvétele.

Magyarországon tavaly 11 205 esetben rendeltek el nyomozást családon belüli erőszaknak tekinthető bűncselekmény ügyében. S ez csupán az a szám, amiről a hatóságoknak tudomásuk van, hiszen pontos adatokat nem ismerünk.

A ma kezdődő demonstrációsorozat a nők elleni erőszak sokféleségét járja körül: bármely részén is élnek a világnak, a nők nincsenek biztonságban. Délután 16.45-kor indul a VILLÁMAKCIÓ a Gerbeaud kávéház elől. A szervezők azt kérik: a résztvevők egy kulccsal a kezükben hívják fel a figyelmet arra, hogy az erőszak zárt ajtók mögött történik.

Ezek is érdekelhetnek