Az arabok miatt van bajban a pénzünk!

Egy kicsit összeomlott ma a forint. A hazai zárás előtt néhány perccel már 272 forint egy euró.

Ország-világO. Horváth György2009. 11. 26. csütörtök2009. 11. 26.
Az arabok miatt van bajban a pénzünk!

Ma több mint négy forinttal gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben is. És nem csak a forint, hanem más kelet-európai valuták is estek. Méghozzá vélhetően egy tegnap dubai hír miatt. Amerikában ugyanis ma van a Hálaadás, tehát a tőzsdék is munkaszüneti napot tartanak.

Mi történt Dubaiban? A portfolio.hu szerint lénxgét tekintve felmerült az állam csődje. A mintegy 59 milliárd dollárt kitevő adósság közeljövőben esedékes részleteinek az elhalasztását kezdeményezte a dubai állami felügyelet alatt álló holding, a Dubai World, amely hír rendkívül nagy mértékben megemelte a dubai állam esetleges csődje elleni biztosítás piaci árát. A Moodys Investors Service és a Standard and Poors több dubai állami vállalat hitelminősítését rontotta a hír hatására és jelezték: elképzelhető, hogy csődnek minősítik a Dubai World fizetési kötelezettség halasztását.

A dubai fejlemények a térség több országban is negatív piaci reakciókat okoztak és ma reggel az enyhén negatív nemzetközi befektetői hangulatban is szerepet játszik. A befektetők egyelőre nem tudják, hogy a következő négy hónapban esedékes 9 milliárd dolláros fizetési kötelezettségének elget tud-e tenni az állam, a fertőzés pedig akár drasztikusabb eladásokat is generálhat a piacon.

Ezek is érdekelhetnek