Bűnözők nyomában a DNS-labor

Új laboratórium nyílt a fővárosban a bűncselekmények helyén talált DNS-maradványok vizsgálatára. A nyomozók szerint ugyancsak szükség volt már rá, mivel a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet másfél évvel lemaradt a DNS-vizsgálatokkal.

Ország-világHardi Péter2009. 11. 12. csütörtök2009. 11. 12.

Kép: Egy technikus vizsgálatokat végez a GenoID Molekulárbiológiai Kft. új, robottechnológiát is alkalmazó bünügyi DNS-laboratóriumában a föváros II. kerületében. A cég, a Bünügyi Szakértöi és Kutatóintézet, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium között létrejött együttmüködési megállapodás keretében várhatóan évi több ezer helyszíni minta vizsgálatát fogják elvégezni a legmodernebb eszközök alkalmazásával Európa egyik legmodernebb DNS-laborjában. 2009.11.11. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Bűnözők nyomában a DNS-labor
Egy technikus vizsgálatokat végez a GenoID Molekulárbiológiai Kft. új, robottechnológiát is alkalmazó bünügyi DNS-laboratóriumában a föváros II. kerületében. A cég, a Bünügyi Szakértöi és Kutatóintézet, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium között létrejött együttmüködési megállapodás keretében várhatóan évi több ezer helyszíni minta vizsgálatát fogják elvégezni a legmodernebb eszközök alkalmazásával Európa egyik legmodernebb DNS-laborjában. 2009.11.11. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Mi történik a ruhadarabbal, vérnyommal, vagy bármi más biológiai maradvánnyal, amit a nyomozók a bűntény helyszínén találnak, s az ügy gazdája feltételezi, hogy megtalálható rajta az elkövető DNS-e?

Nos, a maradványt hordozó anyagot a rendőrség illetékes vezetője a laboratóriumba küldi – és vár az eredményre. Akár másfél évet is. Közben a nyomozás folyik, a pénz költődik, aztán egyszer csak megérkezik az eredmény, amely vagy megerősíti a feltételezést az elkövető személyét illetően, vagy sem. Ha nem, akkor más irányt vesz a nyomozás (ha azóta le nem zárták). A tettesnek pedig nem egyszer bottal üthetik a nyomát. Bezzeg, ha azonnal megkapták volna a DNS-labor eredményét…!

A késlekedés legfőbb oka a laborok túlterheltsége – nyilatkozta lapunknak Egyed Balázs igazságügyi genetikus szakértő. Amíg három éve még körülbelül 1200 bűnügy során kértek a nyomozók összesen 5-6 ezer DNS-vizsgálatot, addig mára ez a szám megháromszorozódott. Nem növekedett azonban ilyen arányban a Bűnügyi Szakértői és Kutatói Intézet, illetve a budapesti, a szegedi és a pécsi egyetem vizsgáló kapacitása.

Az egyre áldatlanabb helyzeten javít a Genoid Kft.-nek a napokban megnyílt óbudai laboratóriuma – ígéri a vezetője, Egyed Balázs. (A Genoid Kft. többségi tulajdonosa a Cipruson, Nicosiában bejegyzett NYV Kft.) A cég a DNS-vizsgálati lehetőséget 500 millió forintos nyílt közbeszerzési pályázaton nyerte el.

A mintákat hordozó anyagokat – a júliustól hatályos bűnügyi nyilvántartási törvény szerint – a rendőrség munkatársainak egységesen a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetbe kell küldeniük, ahonnan azok egy részét továbbítják a óbudai laboratóriumba. Az egységesítés azt a célt is szolgálja, hogy a mintákat összehasonlíthassák azzal a 80 ezres DNS-gyűjteménnyel, amelyet olyanoktól vettek le, akik korábban szembekerültek az igazságszolgáltatással, nyomukat bűncselekmények helyszínén találták meg.

Egyed Balázs ígéri, hogy a többezres lemaradást másfél év alatt feldolgozzák, s attól kezdve a kért vizsgálatokat legfeljebb három hónap alatt elvégzik. A Genoid évente legfeljebb 3600 DNS vizsgálatát vállalta évi 150 millió forintért. Az már más kérdés, hogy a rendőrségnek – amely egyes források szerint már ma is százmilliókkal tartozik a Bűnügyi Szakértői és Kutatói Intézetnek – lesz-e anyagi forrása a DNS-vizsgálatok kifizetésére?

Kattitnson bármelyik fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek