Kileng az amerikai inga

Időközi, illetve helyhatósági választásokat tartottak az Egyesült Államok néhány államában, illetve nagyvárosában – másutt pedig népszavazásokat is rendeztek, egyebek között az azonos neműek házasságáról. Az eredmény: a demokraták vereséget szenvedtek, s ebből következően Barack Obama elnök helyzete is meggyengült.

Ország-világA. Fodor György2009. 11. 04. szerda2009. 11. 04.
Kileng az amerikai inga

Virginiában és New Jersey-ben új kormányzót választottak, mindkét államban a republikánus jelölt szerezte meg a posztot. Az előbbiben Bob McDonnell sima küzdelemben győzte le demokrata ellenfelét, New Jersey-ben Chris Christie pedig a hivatalban lévő demokrata kormányzóra mért vereséget. E két kulcsállamban így sokéves demokrata uralom után újra a republikánusok vették át a hatalmat. Eldőlt néhány törvényhozási hely sorsa is, de túlságosan kicsi választói számról van szó ahhoz, hogy abból világos tendenciát lehessen megállapítani.

A mostani időközi választásokat azért kíséri nagy figyelem, mert éppen egy éve választották elnökké Barack Obamát, aki lassan tíz hónapja költözött be a Fehér Házba. Az elnök tanácsadói hevesen tiltakoznak az eredmények túlértékelése ellen, míg a republikánusok határozottan állítják: csak ennyi ideig tartott Obama „liberális politikája” – az amerikai választók kijózanodása megkezdődött. Szerintük ezt az is megerősíti, hogy azok a független szavazók, akiknek a segítségével Obama tavaly megnyerte a választásokat, most ismét a republikánusok mögött sorakoztak fel. Arra is hivatkoznak, hogy a demokraták fellegvárában a független Michael Bloomberg milliárdos üzletember ezúttal csak nagy nehezen nyerte meg a polgármester-választást New York-ban – igaz, immár harmadszor –, s a városban nem éppen Obama javára változott a hangulat.

Egy év múlva viszont már sok minden eldőlhet. Az Egyesült Államokban kétévente választják meg a teljes képviselőházat (alsóházat), s mivel a szenátus tagjai hat évig töltik be posztjukat, a folyamatosság érdekében a száz szenátor egyharmadát is kétévente választják újra. Jövő novemberben tehát felborulhatnak az erőviszonyok a kongresszus mindkét házában, s megtörténhet, hogy Barack Obama és demokratái elveszítik a többségüket.

Az elnök pechje, hogy gazdasági válsággal kezdte meg hivatali idejét – márpedig az Egyesült Államokban a gazdaság, a helyi viszonyok, a munkanélküliség, az ingatlanpiac döntik el a nagypolitikai kérdéseket is. Ha viszont Obamának és a demokratáknak szerencséjük lesz, és a hátralévő egy évben látványosan javítani tudnak a gazdaság helyzetén, akkor az inga ellentétes irányban lendül ki.

Ezek is érdekelhetnek