Nézze meg, kik tartoznak a legtöbbel az APEH-nek!

Az APEH 2009 harmadik negyedévében 181 adózónál összesen 43,6 milliárd forint adóhiányt állapított meg, amihez 20,9 milliárd forint jogkövetkezmény társult az adóhatóság honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint.

Ország-világ2009. 11. 05. csütörtök2009. 11. 05.
Nézze meg, kik tartoznak a legtöbbel az APEH-nek!

A legnagyobb hátralék 5,3 milliárd forint. A nagy adósok közül 126 vállalkozás, 55 pedig magánszemély. Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon adózók adatait, akiknél jogerős határozatban jelentős adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették határidőre. A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülnek fel.

A vállalkozói lista élén a budapesti székhelyű KPHS Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll - adószámát felfüggesztette az APEH -, a bírságokat is beleértve 5,3 milliárd forint tartozással. A második legnagyobb adós az ugyancsak fővárosi BECKHAM Irodatechnikai és Kereskedelmi Kft. „f.a.” 4,4 milliárd forinttal, a harmadik pedig a budapesti „GLOBAL IMPEX 2005” Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 4,3 milliárd forinttal. Ezekkel együtt hat cégnek van 3 milliárd forint feletti tartozása - a jogkövetkezményeket is beleértve -, 1 milliárd feletti pedig 15 vállalkozásnak.

A listán jellemzően továbbra is sok a neve szerint kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó, valamint a felszámolás alatt (f.a.) álló cég, az utóbbiak közül a debreceni ARANYFÁCÁN 1934 Konzervgyár Kft. 338 millióval tartozik az APEH-nak. Az ismertebb cégek közül az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.-től a bírságokkal együtt 196 millió forintot követel az adóhatóság. Egy önkormányzat is található a listán, Csorvás városé, amelynél 571 millió forint adóhiányt állapított meg az APEH, bírság azonban nem társul a követeléshez.

A magánszemélyek közül a kiskunhalasi Kántor Péter tartozik a legnagyobb összeggel, a bírságokat is beleértve mintegy 484 millió forinttal. Őt a pécsi Németh Attila András követi, aki háromszor is szerepel az adósok között, és a jogkövetkezményekkel együtt összesen 376 millió forinttal „lóg” az adóhatóságnak. A harmadik legnagyobb adós a Kéken lakó Kiss István, a bírságokkal együtt 178 milliós tartozással. Százmillió forint feletti tartozása 9 magánszemélynek van.

Ezek is érdekelhetnek