Egyházi iskolaként nyit újra a kübekházi

A nyári operettgálájáról elhíresült, ezerlelkes Kübekháza két éve bezárta iskoláját. Szeptembertől egyházi fenntartású intézményként, felújítva újra kinyitják.

Ország-világTanács Gábor2010. 03. 30. kedd2010. 03. 30.
Egyházi iskolaként nyit újra a kübekházi

– Negyvenmillió forinttal kellett volna kiegészíteni a normatívát, ezt nem vállalhattuk két évvel ezelőtt. Amikor önhikire is hiába pályáztunk, beláttuk: a csődöt kockáztatjuk, ha továbbra is fenntartjuk az iskolánkat – mondja Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere. Az intézménybe körülbelül száz gyerek járt akkor, akik a tizenkét kilométerre, Szőregen található kistérségi iskolába kerültek, de ez a megoldás hosszú távon nem nyerte el a szülők tetszését. A polgármester Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspökhöz fordult, aki vállalta, hogy egyházi fenntartású intézményként működtetik majd a kübekházi iskolát.

Az egyház és az önkormányzat szeptemberig közösen felújítja a kiszolgált épületet. Az egyházmegye tizenhatmillió forintot fordít erre a célra, a munkálatok többségét – kőműves és ácsmunkákat – az Út a munkához program keretein belül alkalmazott kübekháziak végzik.

Az új iskola fenntartója az egyház lesz, de az önkormányzat is nyújt támogatásokat – konkért célokra, mint például a kirándulások vagy a szakkörök indítása. Molnár Róbert a Szabad Föld Online-nak elmondta: az egyház számára rendelkezésre áll az egyházi kiegészítő normatíva, ezért megoldható az iskola fenntartása.

A tanári kar nyolcvan százalékban lecserélődik, csak néhány régi tanárt hívnak vissza tanítani: Az egyházi jelzőt nem címkének szánjták, mondta Molnár. Róbeert Jelenleg kilencvenhat olyan gyerek jár a kistérségi iskolába, akik korábban Kübekházán tanultak,, rajtuk kívül harmincra tehető azon gyerekek száma, akik már korábban is Szegedre jártak be. A szándéknyilatkozatok szerint az új kübekházi iskola szeptemberben legalább hatvan fővel indul. – Ez a szám még nőhet – jegyzi meg bizakodva a polgármester –, ha a szülők meglátják a felújított épületet.

(Képforrás: szegedma.hu)

Ezek is érdekelhetnek