Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Húsvét idején az átlagosnál több sonka fogy, a nagyobb keresletet a kereskedők is igyekeznek meglovagolni. A gyártók számára nagy csábítást jelent a húsvéti piac – silányabb minőségű, olcsó sonkával növelni a forgalmat. Bőven akad hát dolga a fogyasztóvédelem megbízásából eljáró „sonkakommandónak”, amely már eddig is jó néhány illegális húsraktár tartalmát.
Mivel nyilván semelyikünk nem akar húsvét alkalmával büdös sonkát az asztalra tenni, jól nézzük meg hol és mit vásárolunk! A fogyasztóvédő szakemberek első számú javaslata: ha már egyszer rátaláltunk egy megbízható hentesre, akkor most se pártoljunk el tőle, mert aki a hétköznapokban is megbízható árut kínál, az nyilván húsvétkor sem változtat ezen a szokásán.
Nagyobb kockázatot vállalunk, ha a szupermarketek, diszkontáruházak csábítóbbnál csábítóbb ajánlatai közül választunk. Ne feledjük a régi, bölcs mondást: olcsó húsnak híg a leve. Ami különösen a gyorspácolással készült hústermékekre áll. Nem a pácolási móddal van a baj, hanem azzal, hogy a húst adalékanyagokkal (például szójával), illetve a páclével pótolják. Így a színhús aránya csupán 55-75 százalékos lesz a termékben – ettől olcsóbb. S bár az ilyen sonka nem veszélyes az egészségre, de tápérték, íz, szín, állomány szempontjából igencsak alulmarad a csak húsból készült termékekkel szemben.
A vásárláskor elemi követelmény, hogy ne csak a lejárt szavatosságú készítményektől tartózkodjunk, hanem az olyanoktól is, amelyeken elmosódott a szavatosságot jelző dátum, netán több különböző időpontot is megjelöltek rajta. A sonka színe és illata is tájékoztat: sose mulasszuk el az érzékszervi vizsgálatot!
A csomagolt sonkával viszont már egy kissé bajban vagyunk, mert azt nem szagolhatjuk meg. Itt egyetlen módszer marad: a tapintás, amikor megnyomjuk a húskészítményt a csomagolóanyagon át. Nem kell túl keménynek lennie, de ha nagyon puha, az azt jelzi, hogy túlságosan sok benne a páclé – hús helyett.
A gyorsérlelésű, védőgázos csomagolású sonkákat csak a felhasználás előtt szabad kibontani, mert kibontás után nem tarthatók el sokáig. Ezt a terméket célszerű először lemosni, a vizet róla felitatni, s úgy fogyasztani.
Jó étvágyat kívánunk az ünnepekre!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu