Kultúrsokkot ígér Pécs vasárnap

Nyitott Templomok Napja lesz vasárnap Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett, s aznap indul az Utazás a Török Félhold Körül Fesztivál. A kultúrák összetartását a két program mellett egy harmadik is jelzi: egy pécsi holland férfi érkezik a városba biciklivel a németországi Essenből.

Ország-világIlijin Kinga2010. 05. 09. vasárnap2010. 05. 09.
Kultúrsokkot ígér Pécs vasárnap

A Németország-Magyarország-Törökország tengelyen helyezkedik el Európa idei három kulturális fővárosa: Essen, Pécs és Isztambul. Május 9-én, vasárnap a három várost összekötő láthatatlan szálakból több is felsejlik Pécsett: ezen a napon tartják a Nyitott Templomok Napját, elindul az Utazás a Török Félhold Körül Fesztivál és a városba érkezik a Pécsett élő holland Simon Wintermans, aki biciklijével húz képzeletbeli vonalat a három kulturális főváros között.

A Pécs és Essen közti kapcsolatot ezen a hétvégén a kulturális év egyik kiemelt programja, a Nyitott Templomok Napja jelzi - ezt közösen szervezte a magyar és a német város. A béke világnapján több felekezet is megnyitja szent tereit, és beengedi oda a muzsikát: katolikus és református templomokban, a zsinagógában és a Dóm Múzeumban szólalnak meg koncertek.

Pécset és Isztambult az Utazás a Török Félhold Körül Fesztivál köti össze láthatatlan szállal - a baranyai megyeszékhely építészetében máig jelen vannak a török hódoltság nyomai, az ellenségeskedés azonban nyomtalanul tűnt el. Az összművészeti programsorozat vasárnap indul és május 29-ig tart, a kezdőnapon ötször szólal majd meg a müezzin imára hívó éneke, a főtéren, az egykori dzsámi előtt pedig dervistánc, térzene és koncert várja a keleti kultúrára nyitott érdeklődőket.

Essen, Pécs és Isztambul közt pedig egy keréknyom jelöli ki a tengelyt: április 7-én egy Pécsett élő holland férfi indult útnak kerékpáron, hogy nyomvonalával összekösse a három kulturális fővárost, és hogy választ találjon a kérdésre: létezik-e európai egység. Simon Wintermans vasárnap érkezik haza Pécsre, és egy hétig marad, mielőtt továbbtekerne Isztambul felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek