Bulizz és tanulj egyszerre!

Az idén immár tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Kultúrhetet, az ICWIP-et (International Culture Week in Pécs), Európa egyik legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiválját július 24-e és augusztus 1-je között.

Ország-világHardi Judit2010. 07. 19. hétfő2010. 07. 19.
Bulizz és tanulj egyszerre!

Az ICWIP nem csak zenei, sport- és kulturális programokkal várja az érdeklődő fiatalokat, de tudományos konferenciákkal is. A sorozat tulajdonképpen nemzetközi nyári egyetem, kiegészülve a fesztiválok legjobb programjaival. Lesznek koncertek, bulik, sportolási lehetőségek, városi fesztivál, mindezek közben pedig világ minden részéről érkezett fiatalokkal ismerkedhetünk meg. Ebben az évben eddig 70 ország 400 fiatalja regisztrált az eseményre. A fesztivál természetesen a magyar egyetemisták, főiskolások előtt is nyitott, hiszen a részvétel egyetlen kritériuma az angoltudás.

Most nyáron mind zenei, mind tudományos téren a Balkán a központi téma, innen az idei cím is: „Balkans: RE-loaded”, ami magyarul így hangzik „Balkán: újrahangolva”. A nyári egyetemen a „diákok” a balkáni identitás problémáját járják körbe. Megbeszélik, ki hogyan látja, értelmezi magát, mint e régió lakóját, illetve a más vidékekről, országokból, kontinensről érkezettek hogyan látják őket.

A zenei programsorozat is színesnek ígérkezik, fellép többek között az amerikai Big Daddy Wilson formáció, az orosz Russkaja együttes, a szerb Zbogom Brusli, de a megakoncertet a szintén szerb Goran Bregović Wedding and Funeral Orchestra adja – ők a tervek szerint két és fél órán keresztül szórakoztatják majd a közönséget az ICWIP utolsó napján, július 31-én. Különleges színfolt a fellépők között a Simply English együttes, akik angol népdalokat dolgoznak fel balkáni tematikában. De magyar zenészekből sem lesz hiány a hét folyamán: itt lesz a Besh o Drom, Péterfy Bori+Love Band, a Heaven Street Seven is.

A Goran Bregović-koncertre élményvonatot indít a MÁV Nosztalgia a budapesti Nyugati pályaudvarról, július 31-én 12.50-kor. Akik ezt az utazási módot választják, kényelmes kocsikban, welcome drink mellett hangolódhatnak a koncertre, hiszen a szerelvényen élő zene várja őket. A koncert előtt a látogatók szervezett városnézésen vehetnek részt, hogy aztán továbbutazzanak Villányba egy kis borkóstolásra. A vonat megvárja a koncert végét, utasaival éjfél körül indul vissza Budapestre.

A szervezők mintegy hatvan programmal kedveskednek a látogatóknak. S persze most sem maradhat ki a Városi Parádé, amikor a külföldi fiatalok vonulnak fel Pécs terein, utcáin.

További információért kattints a www.icwip.hu oldalra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek