Egy hónap a flamenco jegyében

Pécsett júliusban a flamenco-é a főszerep – a Pécsi Flamenco Egyesület színes programjaiból megismerhetjük e spanyol tánc zenei és mozgásvilágát, az andalúz gasztronómiát. Ugyanígy a flamenco filmművészetben, a színjátszásban és a képzőművészetben betöltött szerepéről is sokat megtudhatunk.

Ország-világHardi Judit2010. 07. 06. kedd2010. 07. 06.
Egy hónap a flamenco jegyében

A Pécsi Flamenco Egyesület programsorozata, a „Flamenco Fiesta” hagyományteremtő céllal jött létre, hogy egy hónapon át e tánc jegyében ünnepelje a létezés mindennapjait. A szervezők célja, hogy minél többen megismerjék e különleges világot, hogy megtudják: a flamenco nem csupán a spanyolok néptánca, de sokkal több ennél – hagyomány, életforma. A rendezők úgy alakították a programokat, hogy a flamenco minél több arcát ismerhessük meg, ezért olyan előadókat, művészeket hívtak meg, akik a saját területükön professzionálisak és hitelesek.

Az egyesület három éve működik civil szervezetként, s rendszeresen szervez tánckurzusokat, előadásokat. A szervezők a jövőben évről évre egyre magasabb színvonalon, mind több külföldi művész részvételével kívánják megrendezni a fesztivált. Céljuk, hogy nagyobb ismertséget és presztízst vívjunk ki a flamenco számára a pécsi, valamint a hazai kulturális életben. A Flamenco Fiesta keretein belül lesznek flamenco estek, színházi előadások, kiállítások, tánckurzusok, filmvetítések – s természetesen a gasztronómia sem maradhat ki: vacsoraestekre is várják az érdeklődőket.

Szentgyörgyi Erika festőművész „Flamenco” című kiállítását július 21-ig nézhetjük meg a Gebauer Galériában. A képek attól lesznek igazán hitelesek, hogy alkotójuk maga is amatőr táncos, így képes belülről szemlélve átadni, milyen is a tánc által nyújtott belső állapot, mi mindent fejezhet ki ez a tánc.

Július 8-án andalúz vacsoraest lesz a Pezsgőház Étteremben este 7 órától. Hogy mitől jó az igazi andalúz étel? Az egyik séf csak ennyit tanácsoll: „Miközben főzünk, hagyatkozzunk az érzelmeinkre, s tegyünk az ételekbe egy cseppnyi bolondságot is.” Tehát mediterrán ételek-italok, s a tradicionális flamenco zene és tánc garantálja a kitűnő hangulatot.

Július 10-én este 9 órakor a szerb társulat, a La sed gitana a Novi Sed együttes tagjaival kiegészülve ad flamenco-estet az Anna Udvarban. A La sed gitana tagjainak hitvallása így hangzik: „Számunkra a flamenco az érzelmek, a művészet, a barátság, az összetartozás élménye, egyben válaszunk arra a tényre, hogy élünk. A flamencoban felismertük, hogy arra figyeljünk, ami mélyen bennünk rejlik, hogy higgyünk magunkban, azokban, akik előttünk jártak és azokban is, akik majd utánunk jönnek. A flamenco a kommunikációs eszközünk, univerzális nyelv, melyen társaloghatunk magunkkal és másokkal. Ez a mi utunk az utolsó csepp vérig. Halál és újjászületés. Keresés és válasz. Menekülés éppúgy, mint visszatérés. Kísértés és küzdelem. Megpróbáltatás. Élet és szabadság.”

Július 16-án este 6 órakor a Pécsi Flamenco Egyesület a Játszótér Egyesülettel együtt áll színpadra a Dominikánus Házban, hogy előadják az „Egy férfi” című darabot. a Taschner Ágnes rendezésében készült előadás témája egy szerelmi háromszög: egy férfi és két szerelmes nő – az ő történetüket ismerhetjük meg a színház nyelvén, Esterházy Péter szövegein és a flamenco táncmozdulatain keresztül.

Ha valaki nem csupám szemlélője, de résztvevője is szeretne lenni a flamenco nyújtotta érzésnek, iratkozzék be a július 25-31-ig tartó intenzív flamenco tánckurzusra. Kezdőknek és haladóknak egyaránt indítanak csoportot, ahol modern tánctechnikákat, flamenco kar- és lábtechnikát, ritmus- és mozgáskoordinációs gyakorlatokat, valamint koreográfiákat tanulhatnak a résztvevők. A nap végén kötetlen hangulatú órákon a flamenco történetével, zeneismerettel, palmas (taps) és compas (ritmus), valamint interpretációs és improvizációs gyakorlatokkal foglalkozhatnak. A kurzust Inhof Katalin flamenco táncművész vezeti, a modern tánctechnikákat Burkus Bernadett tanítja.

Hétfő esténként 9 órakor filmvetítések lesznek. A Király utcai EgzoTee Kertmoziban Carlos Saura rendező filmjeit nézhetik meg az érdeklődők. Július 12-én a Vérnász című film forog, július 19-én a Carment vetítik, július 26-án pedig a Flamenco című táncfilmet láthatjuk. A filmvetítések ingyenesek.

A budapesti Mencori Társulat július 24-én este 9 órakor „…És újra tavasz….” című produkciójával várja az érdeklődőket az Anna Udvarba. A darab nem ábrázol, együtt szemléli a nézővel a mindenséget a flamenco tükrében, ahol a tradíció és a XXI. század kavarog-körforog.

Július 31-én este 8 órakor a Monte Cristo Caféban a sherry-é a főszerep. Az ital – amely spanyolul jerez – szülőhazája Jerez de la Frontera, mely a flamenco bölcsőjeként ismert. Ezen az estén Andalúzia két legősibb tradíciója, a sherry és a flamenco találkozik Pécsett. A jó hangulatról Schäffer László gitárjátéka gondoskodik.

További információért kattintson a flamencopecs.hu oldalra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek