Flúgos futam a tavon

Igazán eszement programhoz invitálják a holnapi ünnepnapon a résztvevőket az Eger melletti Felsőtárkányra: vízi alkalmatlanságokkal kelhetnek át a tavon.

Ország-világPalágyi Edit2010. 08. 19. csütörtök2010. 08. 19.
Flúgos futam a tavon

Vízi alkalmatlanságok „világbajnokságát” hirdették meg augusztus huszadikára a hevesi megyeszékhely mellett fekvő Felsőtárkányban.

Senki se gondolja, hogy ladikkal vagy netán motorcsónakkal körözhetnek majd a tavon a vállalkozó kedvűek, sőt, a versenykiírás szerint csak olyan „járművekkel” nevezhetnek a csapatok, amelyek eredetileg nem valók vízi közlekedésre, szállításra. A szervezők például olyan katamaránt építenek, amit nemcsak befüvesítenek, de még egy kecskét is utaztatnak rajta.

Az Eger melletti település eddig elsősorban a hegyikerékpárosok kedvelt helye volt, s arról ismeretes, hogy itt található a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu oktató- és látogatóközpontja. Mostantól azonban a rendhagyó versengésről is hírhedtté válhat a falu, a rendezvényt ugyanis hagyományteremtőnek szánják.

Előfordulhat persze, hogy a vízi közlekedésre alkalmatlan járművekből valaki a tóba kerül, de a szervezők erre is felkészültek: a helyszínen úszómellényeket ölthetnek magukra az indulók, akikre orvos, sőt, búvár is vigyáz.

A versenykiírás szerint a flúgos futamban házilag eszkábált eszközökkel állhatnak a rajthoz a csapatok, de a „hajók” bármilyen anyagból készülhetnek. A verseny zsűrijét a rendhagyó ötleteiről ismert képzőművész, Wahorn András vezeti majd, a pontozásnál elsősorban a kreativitást, a találékonyságot díjazzák.

A napot vízágyúzás és tengeri – avagy tavi – csata teszi feledhetetlenné. Ám a biztonságos vízi közlekedéshez ragaszkodók kedvéért lesz kenuverseny is a felsőtárkányi tavon...

Ezek is érdekelhetnek