Kaposváron a világ füle

Mikor nagy fesztiválozó hírében álló unokatesómnak elmeséltem, hogy a jövő héten Kaposvárra megyek a kamarazene fesztiválra, sok sikert kívánt, meg sok sört, hogy ne unatkozzak. Valóban, a fiatalok nagy részének elképzelhetetlen, hogy mi izgalmas lehet egy hét komolyzenében. De csak azért, mert még nem hallottak az első Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválról.

Ország-világHardi Judit2010. 08. 07. szombat2010. 08. 07.
Kaposváron a világ füle

A zenei kínálat kialakításában a szervezők nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartották szem előtt – ellentétben a ma annyira divatos „tömegfesztiválokkal”. Nem várnak hatalmas tömeget, lesz viszont ősbemutató, a nap végén pedig bárki együtt zenélhet kedvenc művészeivel – ha van hozzá mersze és tehetsége.

Tavaly májusban Bolyki György összefutott két régi barátaival, a Kokas Katalin–Kelemen Barnabás hegedűművész házaspárral, akik felvetették egy nemzetközi kamarazene fesztivál ötletét. Bolyki ekkor még nemet mondott a fesztiváligazgatói szerepkörre. De amikor kiderült, hogy a művészházaspár mozgósítaná összes barátját – akik európai hírű muzsikusok –, már nem volt kérdés számára, vállalja-e a tisztséget.

Miért éppen Kaposvár? „A válasz egyszerű: Kokas Katalin innen származik, ezért volt ez régi álma” – válaszol Bolyki György. – „De mivel kilencmillió magyarhoz hasonlóan még sohasem jártam Kaposváron, ezért úgy döntöttünk, mielőtt lefixálnánk a programot, körülnézünk a városban. Végigsétáltunk az utcáin, s már el sem tudtam képzelni, hogy máshol szervezzük meg a fesztivált. Ez a város kis ékszerdoboz, ahová el kell jönni, amit látni kell. Ideális helyszín egy ilyen fesztiválnak.” A tizenhat klasszikus zenei koncertet azonban nem csak e kis ékszerdoboz lakói és látogatói hallhatják majd. Az Európai Rádió Unió ugyanis mindet beválogatta műsorába, ami – ha helyes a BBC becslése – 55 országban száz millió hallgatót jelent.

A világ tehát megismeri Kaposvárt – de el is jön hozzá? „Mivel ez az első ilyen fesztivál, ezért nem a külföldi vendégekre koncentráltunk, hanem inkább arra, hogy a kaposváriak eljöjjenek, elhívják barátaikat az ország minden szegletéből, Más országokban nem is nagyon hirdettük az eseményt. Elhívtuk viszont Európa vezető lapjainak kritikusait – az ő szavuknál pedig nem lehet jobb reklám” – mondja Bolyki György.

Azonban a legfontosabb célközönséget, a fiatalokat nem egyszerű elérni, ha ilyen jellegű fesztiválról van szó. A fesztiváligazgató azonban nem aggódik. „Sokan kérdezik tőlem, hogy nem félünk-e attól, hogy a Sziget fesztivál elviszi a fiatalokat. Ez a veszély nem fenyeget, mert bár egyazon korosztályt céloztunk meg, a mi közönségünk más. Mi ide a jövő értelmiségét várjuk, akik életének fontos része a klasszikus zene szeretete. A Sziget tömegfesztivál. Mi nem erre hajtunk, azt szeretnénk, ha a fiatalok megértenék és megszeretnék ezt a fajta zenét. Sokszor az a baj – az iskolai oktatásból adódóan is –, hogy a fiatalok azért nem közelednek a klasszikus muzsikához, mert nem értik. Mi ezen próbálunk segíteni. A koncerteken rövidebb műveket hallhatnak majd, különböző előadóktól, így esély sincs rá, hogy unalmassá váljon a zene. A koncertek előtt – mint egyfajta beavatási szertartáson – Zelinka Tamás rövid műmagyarázattal hozza közelebb a közönséghez a zenét.”

Ha a programban böngészünk, a világhírű zenészek neve mellett feltűnhet három magyar színészé is: Balla Eszter, Hegedűs D. Géza és Mácsai Pál szintén részt vesznek a produkcióban. „A színészeknek egyedülálló szerep jutott a zenei darabokban. Az ő segítségükkel nem a szokásos koncertélményben lehet részük a hallgatóknak. Sokan nem tudják, hogy Vivaldi a Négy évszakhoz szöveget is írt, a színpadon álló színész ezt fogja előadni. Vagy egyes Brahms-darabok előtt elmondják a műhez írt verset, természetesen magyar fordításban.”

Azonban nem csak klasszikus zenét hallgathat az, aki jegyet vált a Kaposfestre: esténként ősbemutatók és Jam Session várja az érdeklődőket. A szervezők hat kiváló előadót kértek fel – Gál Csaba „Boogie”-t, Nagy László „Gitiano”-t, Palya Beát, Szakcsi Lakatos Bélát, Laár Andrást és Falusi Mariannt –, hogy kifejezetten erre az alkalomra készítsenek teljesen új műsort, amelynek Kaposváron lesz az ősbemutatója. A különleges koncertek után pedig a közönség is megmutathatja, mire képes a színpadon a kedvence mellett – persze csak ha a délutáni castingon bebizonyította, hogy ő a legalkalmasabb arra, hogy Somló Tamás, Falusi Mariann, Tóth Vera és Gabi, a United, a Starmachine, Charlie és a Rockets, vagy Ferenczi Gyuri és a Rackajam mellett kiálljon a közönség elé. Kulka János pedig exkluzív koncertsorozatot ad: a fesztiválon mutatja be tavasszal megjelent lemezének anyagát.

Kaposvár lakói lelkesen készülnek az eseményre – az éttermek például összedobták legjobb ötleteiket, s megalkották a Fesztivál menüt. Színes programok is lesznek, hogy a zenés blokkok közti szünetben se unatkozzanak a fesztiválozók. A családosoknak érdemes már most átböngészni a programot, hiszen a délelőtti gyermekmegőrzőn kívül ökotáborba is várják a kicsiket, ahol megismerkedhetnek az erdei élettel, megfigyelhetik a táj élővilágát. Akiket pedig a nagyobb élőlények vonzanak, azok az ország legnagyobb fedeles lovardájában lovagolhatnak. A vizek szerelmeseit a Virágfürdő, hazánk legnagyobb egybefüggő vízfelületű élményfürdője várja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek