Főszerepben a zene

Voltak már olyan koncerten, amely öt-hat órán keresztül tartott? Ahol egy percig nem hallgatott el a zene? Nem? Nos, akkor most itt az ideje, hogy ellátogassanak egy ilyen eseményre. A helyszín Európa egyik kulturális fővárosa, Pécs, s az időpont október 1-je.

Ország-világHardi Judit2010. 09. 30. csütörtök2010. 09. 30.
Főszerepben a zene

A Zene Világnapjának apropójából megrendezett kivételes bemutatón nem csak nagyszerű magyar művészek lépnek fel, de zenélnek majd határon túli kisebbségi muzsikusok is. A színpadon egymást váltják a nagyszerű előadók, bekapcsolódva az előző fellépő produkciójába.

Az ingyenes programon mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet – mert bár a kiindulási pontot a Kárpát-medence hagyományos zenei alapja adja, szinte minden zenei stílus képviselteti magát, a jazztől kezdve a rockon át a funkyn keresztül egészen a bluesig és a komolyzenééig. Az éppen fellépő művészek a rákövetkező zenészekkel – stílustól függetlenül – közös zenei blokkokat képeznek, eddig nem hallott szerzeményeket vagy meglévőket adnak elő közösen.. Fellép a Csík zenekar, Ferenczi György, a Mókus és a Fabula Rasa, Rackajam, a Pannon Filharmonikusok, Nikola Parov, Oláh Ibolya, Ágoston Béla és még sokan mások.

Ha a koncert közben a Kossuth térről – ahol a nagyszínpadot állítják fel – átsétálunk a Jókai térre, a 2007 óta zajló Örömzene-örömtánc című televíziós tehetségkutató felfedezettjeit hallgathatjuk.

Az est végén pedig, mikor mindenki egyszerre áll a színpadon – „öreg és fiatal” tehetségek, határon túli és inneni magyarok, kisebbségiek –, megtapasztalhatjuk azt a páratlan élményt, amit csak a határtalan közös zenélés nyújthat.

Ezek is érdekelhetnek