Üljön kényelmesen a képernyő előtt!

Manapság az irodai munka elképzelhetetlen számítógépek nélkül. Bár sokszor napi 6-8-10 órát is a monitor előtt töltünk, a legtöbbünk mégsem fordít elég gondot a megfelelő munkakörnyezet kialakítására.

Ország-világGeizer Andrea2010. 09. 27. hétfő2010. 09. 27.
Üljön kényelmesen a képernyő előtt!

Ha Ön most éppen a munkahelyén olvassa e sorokat, nézzen körül. A munkatársak közül van, aki görnyedten hajol a billentyűzet fölé, más pedig félig fekvő pozícióban, az egeret alig elérve nyújtózkodik az asztal irányában, s közben felfelé bámul.

Aki sokszor veszi fel az előbbi két pozíció valamelyikét, már fiatalon komoly gerincbántalmakra tehet szert, mert a helytelen ülés a porckorongok egyoldalú megterhelésével jár. Munkánkra is negatív hatású, ha nem tartjuk magunkat rendesen, nem állítjuk be megfelelően munkaeszközeinket. Biztosan tapasztalták már, hogy az íróasztal előtt bizonyos idő elteltével megfájdul a hátuk, a nyakuk, majd a szemük is, a munkaidő előrehaladtával pedig egyre fáradtabbak, ingerlékenyebbek lesznek.

Ezért a monitort célszerű az irodában úgy elhelyezni, hogy lehetőleg merőlegesen álljon az ablakra. Tegyünk fel semleges színű függönyöket, vagy állítsunk a redőnyön egy kicsit Ez azért szükséges, mert ha az ablakon beáramló fény közvetlenül a képernyőre esik, akkor a következmény felesleges kontraszt és tükröződés. Ez utóbbi hatására visszaesik szemünk információ-felvevő képessége, amivel együtt jár a szem megerőltetése. A megfelelő elhelyezés után úgy állítsuk át monitorunkon a fényerőt és a kontrasztot, hogy a megjelenő szöveg megerőltetés nélkül olvasható legyen.

A másik fontos tényező, hogy miképpen tartjuk magunkat. A helyes testhelyzet eléréséhez nélkülözhetetlen a jó szék. Olyan, amely kényelmes, szabályozható az ülésmagassága és a háttámlája is. A magasságot úgy állítsuk be, hogy leülve felkarunk függőleges, alkarunk vízszintes helyzetben pihenjen, kézfejünk pedig a billentyűzet középső soráig érjen. Figyeljünk rá, hogy combunk ne nyomódjon alulról az asztallaphoz, talpunk pedig a földön legyen. Ha alacsonyak vagyunk, és ülő helyzetben – vízszintes comb esetén – talpunk nem éri el teljesen a földet, használjunk lábtartót. Akkorát, amin van elég hely, hogy szabadon mozgathassuk lábfejünket, a lejtése pedig körülbelül 5-15 fokos legyen.

Ha már a megfelelő helyre tettük a monitort, s a fényereje is rendben van, állítsuk olyan helyzetbe, hogy a képernyőt körülbelül 20 fokos szögben lefelé lássuk. A megjelenő legfelső betűsor nem eshet a szemmagasságunk fölé. A hosszú ideig tartó felfelé tekintés ugyanis rossz fejtartással jár, ami felesleges mozgást és gyors kifáradást hoz magával.

Végezetül nagyon fontos, hogy munkánk során rendszeresen iktassunk be pihenőidőt is – a javasolt szünet óránként 10 perc. Ha ezt nem tudjuk megoldani, kétóránként akkor is álljunk fel, s mozogjunk egy kicsit. Menjünk kissé távolabb az asztalunktól, tornázzunk egy keveset, rázogassuk a kezünket, dörzsöljük meg halántékunkat. Nyissunk ablakot, igyunk egy pohár vizet. Felfrissülünk tőle!

Ezek is érdekelhetnek