Gondjai vannak? Forduljon Michelle-hez!

Ha az emberiségnek komoly problémája akad, akkor érdemes az amerikai first lady segítségét kérni, mert ő a legnagyobb hatalmú nő az egész világon. Michelle Obama egy év alatt felforgatta a nők világranglistáját – ez önmagában is óriási teljesítmény.

Ország-világA. Fodor György2010. 10. 07. csütörtök2010. 10. 07.
Gondjai vannak? Forduljon Michelle-hez!

Eldőlt az idei csata: a dobogó legfelső fokán Barack Obama amerikai elnök felesége, Michelle áll. A Forbes Magazin idei listája szerint ő a világ legnagyobb hatalmú, legbefolyásosabb hölgye.

Az nem teljesen világos, hogy a Forbes miféle kritériumok alapján döntötte el a női erősorrendet, de az indokolás azért nyújt néhány támpontot. „Az idei lista nem annyira a hagyományos (női)érdemeken és szerepeken alapul, hanem inkább a kreatív befolyásolási képességen és a merész vállalkozói készségen... Michelle Obama követésre méltó új modellt adott a lányok és a nők új nemzedékének szerte a világon” – írta a Forbes.

Az amerikai first lady államfőket, nagy hatalmú gazdasági vezetőket és világhírességeket utasított maga mögé – de az is jellemző, hogy vele együtt az első három helyen úgynevezett hétköznapi nők állnak, akiknek a befolyása legfeljebb közvetett módon érvényesül.

A második helyen Irene Rosenfeld, a Kraft Foods gazdag és okos üzletasszonya, a harmadikon pedig Oprah Winfrey, az amerikai televíziózás mindent megmondója, minden lében kanala, minden jótékonysági akció egyik kezdeményezője végzett.

A politikusnők egy kicsit visszaszorultak, mert hiába okosak és erősek, férfi kollégáik mindig elrontják a dolgot. Angela Merkel német kancellár a negyedik a sorban, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az ötödik helyre szorult.
Az első tíz helyre bekerült Lady GaGa és Beyoncé Knowles énekesnő is – de II. Erzsébet brit királynő alaposan lemaradt: csak a 41. lett a női rangsorban.

A változás szembetűnő: tavaly a Forbes listáján Michelle Obama, az első fekete-afrikai first lady még csak a 40. helyen tanyázott, s Angela Merkel állt a dobogó legfelső fokán. Az idén három gazdasági csúcsvezető is az első tízben található, ahol helyet kapott a televíziós beszélgető műsorok új hölgy-nemzedékének lépviselője, Ellen Degeneres is.

Moira Forbes, a kiadó és a ForbesWoman elnökhelyettese így foglalta össze az új lista jelentőségét: „A listán szereplő nők formálják napjaink mértékadó és jövőbe mutató közbeszédét a rájuk egyenként jellemző hatalom és befolyás körén belül, ily módon dinamikus katalizátorai lettek a világban végbemenő érdemi változásoknak. Mindannyian áttörték a nők hagyományos társadalmi szerepének korlátait és hatással vannak milliók, néha milliárdok életére is”.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek