Mi változik a közfoglalkoztatásban?

Január elsejétől változott a közfoglalkoztatás rendszere: a legnagyobb változás, hogy az idén minden munkanélkülinek valamilyen formában legalább harminc napot kell dolgoznia ahhoz, hogy jövőre is megkapja a 28 500 forintos alapellátást – amelyet rendelkezésre állási támogatásról bérpótló juttatásra kereszteltek át.

Ország-világTanács Gábor2011. 01. 07. péntek2011. 01. 07.
Mi változik a közfoglalkoztatásban?

Február 28-ig fel kell mondaniuk az önkormányzatoknak azon közcélú foglalkoztatottaknak, akikkel tavaly határozott idejű szerződést kötöttek. Ez engedmény a korábbiakhoz képest, hiszen a közfoglalkoztatási rendszer január elsejével megváltozott, a közcélú foglalkoztatás megszűnt. A Nemzetgazdasági Minisztérium, bár leszögezte, hogy az önkormányzatok eleve nem köthettek volna az éven túlmenő szerződéseket, február végéig adott határidőt a szerződések megszüntetésére.

Ez csak az egyik eleme annak a bizonytalanságnak, amely a még tavaly meghirdetett Nemzeti Közfoglalkoztatási Programot övezi. A változtatások egyik legfontosabb eleme, hogy az eddigi rendelkezésre állási támogatást átnevezték bérpótló juttatásnak (bpj), és 2012-től a folyósítását 30 nap munkához kötik. A munkanélkülieknek minden munkát el kell fogadniuk, amire a munkaügyi kirendeltségek kiközvetítik őket – eddig a végzettségüknek nem megfelelőt elutasíthatták. Az önkormányzat rendeletben azt is kimondhatja, hogy csak az kap bpj-t, aki tisztán tartja az udvarát.

Teljesen átalakul a közfoglalkoztatás rendszere: a napi önkormányzati feladatok ellátására kettőtől négy hónapig terjedő időre napi négy órára lehet felvenni munkanélkülieket. Ez jelentős visszalépés a korábbi hat hónap és a napi hat órához képest. A Nemzetgazdasági Minisztérium koncepciója szerint a munkanélküliek jelentős részét a nagy, központilag szervezett közfoglalkoztatási programokban alkalmaznák, olyan területeken, mint az ár- és belvízvédelem, a közútkezelés vagy az erdőkezelés. Az önkormányzatok számára is lehetőség lesz a napi működésen túlmutató eredmények elérésére közmunkaprogramokat indítani – ezek keretében már napi 6-8 órás foglalkoztatásra is lesz lehetőség, akár egész évben is. A közmunkaprogramra vonatkozó pályázatokat a vállalkozások, egyházak és civil szervezetek számára is megnyitják.

Az új szabályozást nem fogadta osztatlan lelkesedés. Az önkormányzatok ugyanis a közelmúltban egyre inkább támaszkodtak azokra a településeken élő munkanélküliekre, akiknek egyébként volt használható végzettségük. Ilyen módon egy kisebb hivatal két-három állandó alkalmazottal és nyolc-tíz közcélú munkással működhetett – akik jellemzően nem árokkaszálással töltötték az időt. A most bevezetett rendszerben a munkanélküliek gyorsan rotálódnak, a napi négyórás korlátozás miatt nem lehet olyan feladatokat rájuk bízni, mint eddig. Ráadásul a fél munkaidő azt jelenti, hogy a foglalkoztatás ideje alatt a minimálbér felét kapják, ami harmincnégyezer forint – alig több mint a bérpótló juttatás. A munkanélküliek gyors cserélődése azért is szükségszerű lesz, mert aki nem tudja a szükséges ledolgozott napokat felmutatni, az 2012-től már semmilyen ellátást nem kap.

Sokkal kedvezőbbek lesznek az alkalmazási feltételek az országos közfoglalkoztatási programok esetében, ezekről azonban még semmi biztosat nem tudni; a határozott cél megvalósítására szánt önkormányzati közmunkaprogramokra nem írtak ki eddig pályázatot.

(Képforrás: vasnepe.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek