Miért nem boldogok a kínaiak?

Dacára az államvezetés törekvéseinek, úgy tűnik, a kínai nép nem érzi túl jól magát a bőrében. A gazdasági fellendülés ellenére a lakosság életszínvonala közel sem emelkedett oly mértékben, hogy az boldoggá tehetné a kínaiakat.

Ország-világKovács Réka2011. 03. 11. péntek2011. 03. 11.
Miért nem boldogok a kínaiak?

Az elmúlt harminc évben Kína óriási változáson ment keresztül. A világ második legnagyobb gazdaságának fejlődése ellenére a lakosság korántsem elégedett. Az elkövetkezendő időszak legégetőbb kérdése a nemzeti boldogság tudat megteremtése lehet.

A china.com.cn felmérése azt mutatja, hogy az állampolgárok csupán 6 százaléka minősíti magát boldognak. Ez az adat rendkívüli lemaradást mutat más országokhoz képest. Egy korábbi, a Gallup World Poll felmérése szerint a világ legboldogabbjaként számon Dániában a lakosság 80 százaléka tekinti magát boldognak. E listán Kína az 155 országból csupán a 125 helyen áll.

A hat százalék boldog ember mellett csaknem minden második (49%) boldogtalan, 39 százalékuk pedig a semleges kategóriába sorolja magát. Öt évvel ezelőtti helyzetükhöz viszonyítva 36 százalék érzi magát boldogabbnak, 64 százalék azonban úgy nyilatkozott, nem érzi magát jobban, mint akkor – olvasható az ELTE hírlevelében.

A boldogtalanság hátterében feltételezhetően az anyagi jólét hiánya áll, legalábbis a megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozott ekképpen. Mindenesetre a válaszadók bő negyede a lelkiállapottal kapcsolja össze a boldogság meglétét vagy hiányát, minden ötödik az önmegvalósítással definiálja a fogalmat, míg tízből egy érzelmi alapon ítéli meg, hogy boldog-e.