Pénzt csinálnak a porított abroncsokból

Környezetkímélő magyar technológia alapján, ipari méretekben a világon elsőként Hartán állítanak elő használt gumiabroncsból lisztfinomságú port. A termék iránt nagynevű cégek is érdeklődnek.

Ország-világBorzák Tibor2011. 03. 16. szerda2011. 03. 16.

Kép: Harta, 2011. március 02. Használt teherautó gumi feldolgozás a HungaroJet Kft. kisérleti üzemében Hartán. A cég saját szabadalma alapján az abroncsról magasnyomású vízsugárral, környezetbarát módon fejti le a gumit. A hazai fejlesztésű feldolgozási technológia során a végtermékként háromféle szemcsenagyságú, teljesen tiszta gumi őrlemény, valamint újrahasznosítható fémhulladék keletkezik. Az őrlemény kémiailag aktív anyag, ipari nyersanyagként újra vulkanizálható, így alkalmas akár új gumiköpenyek vagy egyéb gumiipari termékek gyártására is. Fotó: Ujvári Sándor

Pénzt csinálnak a porított abroncsokból
Harta, 2011. március 02. Használt teherautó gumi feldolgozás a HungaroJet Kft. kisérleti üzemében Hartán. A cég saját szabadalma alapján az abroncsról magasnyomású vízsugárral, környezetbarát módon fejti le a gumit. A hazai fejlesztésű feldolgozási technológia során a végtermékként háromféle szemcsenagyságú, teljesen tiszta gumi őrlemény, valamint újrahasznosítható fémhulladék keletkezik. Az őrlemény kémiailag aktív anyag, ipari nyersanyagként újra vulkanizálható, így alkalmas akár új gumiköpenyek vagy egyéb gumiipari termékek gyártására is. Fotó: Ujvári Sándor

Mindannyian láttunk már hatalmas gumiabroncsokba telepített virágágyásokat, kidobásra ítélt óriásköpenyekből formált kerítéseket, legrosszabb esetben pedig az utak mentén „találkoztunk” velük. Hogy miként lehetne ezeket környezetbarát módon újrahasznosítani, arra vonatkozólag számos elgondolás született már a világban. De olyan újszerű megoldás még nem létezett, amiről az alábbiakban írunk. A Bács-Kiskun megyei Hartán egy fővárosi vállalkozás teherautó-gumiabroncsok feldolgozásába fogott.

– Két évvel ezelőtt kezdtünk érdeklődni a hulladékfeldolgozás, azon belül a használt gumiabroncsok újrahasznosítása iránt – közli Kostyál Ferenc, a Hungarojet ügyvezető igazgatója. – Találkoztunk egy speciális, a világon eddig sehol sem alkalmazott technológiával, melynek a végén teljesen tiszta, lisztfinomságú por keletkezik. Ez a kémiailag aktív anyag vulkanizálható, akár új gumiköpeny gyártásához is felhasználható.

Talán nem kell mondani: magyar találmányról és szabadalomról van szó, ami Moldován György nevéhez fűződik – ő is csatlakozott a gyáralapítókhoz, sőt a hartai üzem igazgatójaként felügyeli a környezetbarát feldolgozást. Ami abban rejlik, hogy a munkafolyamat zárt, semmilyen szennyező- vagy hulladékanyagot nem képeznek, a szivattyúk elektromos árammal működnek, a felhasznált vizet pedig visszaforgatják a rendszerbe. Újdonságuk iránt máris nagy az érdeklődés Ausztriától Amerikán át Japánig.

A végtermék háromféle finomságú, teljesen tiszta gumipor, ami képes helyettesíteni a természetes kaucsukot a gumigyártásban. Sok minden készíthető belőle a lábtörlőtől kezdve a fólián át a futószalagig. Az építőiparban szigetelőanyagként hasznosítható, és hatásos lehet a korrózióvédelemben is. Legújabban azt próbálják kitalálni, hogy gumibitumen formájában miként lehetne alkalmazni az útépítésben.

Másfél év tervezés után nyitotta meg kapuit a hartai újrahasznosító, ahol a lehető legjobb minőség előállítása érdekében egyelőre kísérleti jelleggel működnek, elvégzik a gördülékeny gyártáshoz szükséges finomításokat. A több mint 300 milliós költségvetésű beruházás uniós támogatással valósult meg, kutatás-fejlesztési pályázaton 150 millió forint vissza nem térítendő dotációt kaptak. A Hungarojet Kft. további fejlesztést tervez, telket vettek az önkormányzattól, s jövő őszre szeretnék felépíteni teljesen automatizált nagyüzemüket, ahol évente legalább ezer tonna gumiport állítanak majd elő három műszakban.

Ezek is érdekelhetnek