Üzenetet visz a vonat Csíksomlyóra

Egyek vagyunk – ezzel az üzenettel robog majd pünkösdkor Csíksomlyóra a két zarándokvonat. Az egyik a jól ismert Székely Gyors, a másik Csíksomlyó Expressz néven közlekedik majd 1600 utassal.

Ország-világ2011. 05. 06. péntek2011. 05. 06.
Üzenetet visz a vonat Csíksomlyóra

Üzenettel indulnak a vonatozók június 10-én a legnagyobb magyar találkozó erdélyi helyszínére, tudtuk meg Mező Tibor főszervezőtől. „Egyek vagyunk”: a kettős állampolgárság ünnepén a vonat jelszavát a keresztalja zászlósa, Bekes József újságíró fogalmazta meg. Ötlete alapján évről évre egy-egy ismert közéleti személyiséget kérnek fel, hogy kitalálja az adott év legfrappánsabb szellemi üzenetét. A zarándokcsapat nemzeti színű sálon az Egyek vagyunk szavakat viselve halad majd az utolsó kilométeren, a nevezetes Szék útján.

A Székely Gyorsot a csodálatosan felújított veterán Nohab, míg a Csíksomlyó Expresszt Magyarország legkorszerűbb és legerősebb, tízezer lóerős villanymozdonya, a látványosan átfestett GYSEV Taurus húzza. Négy éve indult útjára az első zarándokvonat, amikor a Kárpát-Európa Utazási Iroda és az Indóház vasúti magazin (rengeteg bürokratikus akadály ellenére) megszervezte az egyedülálló vállalkozást. A különvonat a második bécsi döntést követően Budapestet Erdély távoli részével összekötő vasúti vonalon halad, melyet csak néhány éve újítottak fel. A járat elődje 1944-ben, Észak-Erdély kiürítését követően szűnt meg. Az egymásra találás hatása felemelő: több ezres tömeg várta a vonatos misszió tagjait valamennyi állomáson. A zarándokok nemcsak a búcsúba látogattak el, de nagy érdemük volt abban is, hogy a legendás gyimesbükki őrház – a csángó magyarság egyik jelképe – megújulhatott.

A csíksomlyói búcsút először IV. Jenő pápa engedélyezte 1444-ben, de a legendák szerint a gyergyóalfalusi István pap vezetésével 1567 pünkösd szombatján itt verték meg János Zsigmond erőszakkal unitárius hitre térítő seregeit a csíki katolikus székelyek. Mára a vonat – melyről minden tudnivaló megtalálható a karpateuropa.hu honlapon – a legnépesebb keresztalja és kulturális misszió a maga másfél ezres zarándokseregével. Az idén is táncház, címerkiállítás, könyvbemutató színesíti az utat, melyre – az előzetes hírek szerint – neves közéleti személyiségek és egyházi emberek is jelezték a részvételüket. Az egyik utazó máris kijelentette: minden megállóban harminc magyar könyvet adományoz az erdélyi magyar gyerekeknek.

M. S.