Papírtemplom épülne

Építsünk templomot kartonból! Jó, de mekkorát? Hát olyan 25 méter magasat… Végül is, miért ne?

Ország-világKirály Farkas2011. 09. 22. csütörtök2011. 09. 22.
Papírtemplom épülne

Nincs sehol előírva, hogy milyen alapanyagokat kell vagy lehet felhasználni isten hajlékának felépítésére. És bizony vannak olyan helyek a világon, ahol a hagyományos építőanyagokat – az építők erejével együtt – inkább más épületek felhúzására vetik be.

Ilyen például az új-zélandi Christchurch (neve ezt jelenti: Krisztus temploma) városa, amelyet tavaly februárban egy 6,3 erősségű földrengés megközelítőleg a földdel tett egyenlővé. A város temploma használhatatlan, egy új kőtemplom felépítése sok évet és jelentős forrásokat igényelne – ezért a város egy 700 férőhelyes, ideiglenes kartontemplom építését tervezi. Az ideiglenesség ebben az esetben azt jelenti, hogy körülbelül tíz évig, a „valódi” templom megépítéséig szolgálna az épület isten házaként.

Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány készül. Sigeru Ban japán tervező az utóbbi két évtizedben a világ több bajba jutott vidékén bizonyított: épített már papírtemplomot Japánban, illetve papírházakat Haitin, Kínában, Törökországban.

Mostani elképzelése a következő: szabványos szállítókonténerekből kiképzett alapra egy háromszög – vagyis inkább prizma – alakú épületet húzna fel újrahasznosított kartonból gyártott csövekből. Jó sok csőből mellesleg: az építmény 3,4 millió dollárba (majd’ 670 millió forintba) kerülne. Nagy előnye, hogy csupán három hónap alatt elkészülne, így 2012. február 22-én, a katasztrófa egyéves évfordulóján megnyithatná kapuit.

Később aztán, kő testvére elkészülte után közösségi házként vagy akár kiállítócsarnokként működne majd. Vagy továbbra is templomként? Hiszen könnyen megszerethetik az ottaniak, akár a ragaszkodásig, a formabontó papírépületet.

Ezek is érdekelhetnek