Utónevek?

A cikkem címében látható írásjelnek nem az utónevek elnevezés helyességének „megkérdőjelezése” a célja. Az utónév kifogástalan szó, amely ugyanúgy a családnévhez járuló, anyakönyvezett személynevet jelenti, mint a keresztnév.

Ország-világGrétsy László2011. 09. 30. péntek2011. 09. 30.
Utónevek?

Ezek egymás szinonimái, mint ahogy az egy családba tartozókat jelölő közös nevet sem csak családnévnek nevezhetjük, mint én tettem az imént, hanem vezetéknévnek is. A kérdőjel ezúttal egyik törzslevelezőnknek, dr. Bókai Bátor olvasónknak „köszönhető”, aki levelében a latin eredetű Benedek utónévnek és egyik becézett alakjának, a Bence névnek az összevetésével arra a következtetésre jutott, hogy „egyes utónevek becézése utóbb »önálló« utónévvé válik”. Voltaképpen tehát arról kéri véleményemet, hogy bizonyos becenevek önállósulása szabályos és elég gyakori folyamat-e.

Szabályos is, gyakori is, de néhány érdekességre fel kell hívnom a figyelmet. Az egyik az, hogy a keresztnévkincsünkben hosszabb ideje meglevő, népszerű nevekhez jóval több becéző forma tartozik, mint az újabb nevekhez. A Győző férfi keresztnév pl. csak a 19. század elején keletkezett, de nem is vált különösen kedveltté. Becéző formája egyelőre mindössze kettő van: Győzi és Győzike. Ellenben a latin Franciscus rövidüléséből alakult Ferencnek, amely már a 13. századtól él nyelvünkben, csaknem hetven becealakja van: Franci, Franyó, Feró, Fercsi, Ferke, Fetya, Fecó s még egy egész hadsereg.

A másik érdekesség az, hogy a becenevek önállósodása elsősorban a női nevekre jellemző. Csak egy példa! Az 1200-as évek elejétől már nyelvünkben élő Katalin keresztnév elég népszerű. Mintegy negyven beceneve is használatos (Kaci, Katácska, Tinka, Kiskati, Katus, Katyó stb.), de ami különösen figyelemre méltó: ezek közül nem kevesebb mint öt már önállósult, anyakönyvezhető forma: Kata, Katica, Katinka, Kató és Kitti.

Végül még egy érdekesség! Azt aligha kell fejtegetnem, hogy a keresztnév családnévi szerepet is betölthet. Sok olyan utónevünk van, amely egyúttal családnévként is gyakori: Balázs, Bálint, Fülöp, Jakab stb. (Ezek érdekes módon többnyire férfi keresztnevek.) Ellenben azt jogosan tarthatjuk érdekességnek, sőt kuriózumnak, hogy néhány utónevünk e szerepében már alig él, vezetéknévként ellenben nagyon is eleven. Ilyen pl. a Fodor vagy a Gál keresztnév, amely utónévként csak tengődik, családnévként azonban a négy kiemelkedő gyakoriságú név (Nagy, Kovács, Tóth, Szabó) mögött az élmezőnyben foglal helyet. Búcsúzzunk tőlük egy rigmussal! Családnévként Fodor, Gál, / Szárnyal, nem csak vegetál!
 

Ezek is érdekelhetnek