Mitől befolyásos a nő?

Amerikai mintára egy hazai magazin is összeállította a legbefolyásosabb magyar nők listáját. Ötven hírességet választottak ki, azokat, akik tevékenységükkel maradandót alkottak, befolyással bírnak a közéletre, értékteremtő erejükkel másokra is hatással lehetnek. Köztük van a Kossuth-díjas Jókai Anna író is.

Ország-világBorzák Tibor2011. 11. 03. csütörtök2011. 11. 03.
Mitől befolyásos a nő?

– Mitől lehet egy nő befolyásos?
– Az a kérdés, mi alapján választunk? Más-más eredményre jutunk, ha a közéletet meghatározó jellemvonásokat, az érdekérvényesítés képességét vagy éppenséggel az emberek lelki fejlődésére gyakorolt hatást vizsgáljuk.

– Meglepődött, amikor megtudta, hogy szerepel az ötven kiválasztott között?
– Ilyesmin nem szoktam meglepődni. Néhány éve rákerültem a száz legfontosabb magyar férfit és nőt felsorakoztató toplistára is. Már akkor sem értettem, mit keresek ott. Nehéz lenne pontosan körülhatárolni, hogy akik e mostani megtisztelő minősítést kapták, mire lehetnek az életben befolyással.

– Nézzük az ön esetét!
– Én mindig hittem, hogy írásaimmal, közéleti megnyilvánulásaimmal, életfilozófiámmal segíthetek embertársaimnak. Azon lelkeknek továbbíthatok valamit, s adhatok erőt, akik fogékonyak, nyitottak a szépre és a jóra. Akinek nincs hatalom a kezében – mint például nekem –, csak a szellemet tudja befolyásolni. Nem az számít, hogy nőként tiszteljenek és szeressenek. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy az élet válságos pillanataiban hozzám, illetve a műveimhez lehessen fordulni.

– Gyakran megtapasztalja ezt?
– Író-olvasó találkozókon alkalom nyílik a beszélgetésekre. Nemegyszer előfordul, hogy reményt kell adni a csüggedőknek, s meggyőzni őket az emberi élet értelméről.

– Magánemberként vagy íróként?
– Nyilván az az örvendetes, ha a műveimmel segíthetek. Említhetném például a Ne féljetek című regényemet, amely az öregedésről, a halálról szól, és sokaknak nyújthat mankót a mindennapi életminőségük befolyásolásához. És, ha már itt tartunk, az irodalom igenis szolgáltathat magatartásmintákat.

– Önnek volt mintát adó olvasmányélménye?
– Nagyon sok. Számomra a Hamvas Béla-féle hagyomány a mértékadó, mindmáig tengernyi erőt merítek belőle.

– „Legbefolyásosabb” íróként készül új regényre?
– Lélektani regényt írtam, három hete fejeztem be. Éhes élet a címe, merthogy mindenki éhezik valamire az életében.

Ezek is érdekelhetnek